Віра Сергіївна Роїк (25.04.1911-03.10.2010) – Герой України, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України, заслужений художник Криму, лауреат Державної премії Автономної Республіки Крим і премії імені Володимира Короленка. Нагороджена орденом Княгині Ольги, Міжнародним орденом Миколи Чудотворця І ступеня "За примноження добра на землі".

«Часом мені самій важко повірити, що за допомогою всього лише маленької тоненької голки і звичайних ниток я можу втілювати надії і печалі, радості і страждання, любов і віру минулих поколінь», – писала українська вишивальниця у своїй книзі «Мелодії на полотні».

У 1981 році вперше на полтавській землі, на її батьківщині в Лубнах, відкрилася персональна виставка під назвою "Український рушничок". Загалом Віра Роїк організувала 140 однойменних виставок своїх творів, 71-ша експозиція була відкрита у Полтавському краєзнавчому музеї 2001 року. Вишиті роботи майстрині експонувалися в усіх обласних центрах України, а також – за кордоном (у Росії, Німеччині, Болгарії, Польщі, Туреччині, Бельгії, Франції, Угорщині, Італії, Монголії, США, Хорватії та інших країнах).

Твори вишивальниці зберігаються у багатьох музеях України й світу. У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського сформований фонд Віри Сергіївни Роїк. Він вміщує матеріали про її життя, творчу та виставкову діяльність, передані сином Вадимом Михайловичем. Інформаційні папери, журнальні та газетні статті, ксерокопії документів зберігаються у науковому архіві, тканини, кераміка, документи, плакати, книги і брошури – у фондах музею. Серед експонатів вагомими є Посвідчення про присвоєння звання «Герой України» з врученням ордена Держави (2006 р.), автобіографічне видання «Мелодії на полотні», матеріали конференцій, дослідження творчого стилю мисткині; зберігаються інші документи, афіші, запрошення, каталоги персональних виставок майстрині за різні роки, колекція наперстків, а також особистий одяг та твори, зокрема рушники.

Віра Роїк більше півстоліття прожила в Криму, але ніколи не втрачала духовного зв’язку з рідною Полтавщиною. "Тут я заряджаюсь оптимізмом, знаходжу нові мотиви для моїх витворів, отримую нові враження від знайомства з художниками, письменниками, поетами, вишивальницями... Моє коріння звідси... Полтавська земля є невичерпним джерелом моєї творчості", – писала у своїй книзі вишивальниця.

Підготувала М. Пісцова, зав. відділу етнографії ПКМ ВК.

21 04 27 roik02

21 04 27 roik02

21 04 27 roik02

21 04 27 roik02

21 04 27 roik02