Навесні 2004 р. поблизу с. Старий Калкаїв Оржицького району Полтавської області було виявлено "скарб" землеробських знарядь на дюнному підвищенні в заплаві лівого берега р. Сула, а саме – в південно – східній частині села, на північ від цвинтаря. У піщаному кар'єрі місцевий житель О. Ломакін помітив заглиблення завширшки 30 см. На дні, на глибині 0,6 м від денної поверхні, був "скарб", що складався з поламаного навпіл наральника та серпа.

Місце знахідки "скарбу" є відомим давньоруським городищем в с. Тарасівка того ж району та області та ототожнюється з літописним містом давньоруського часу Горошин.

Загалом, знахідка "скарбу" вказує на освоєння лівого берега Сули для господарських потреб за давньоруського часу, але в ХІ ст. навряд чи можна стверджувати про освоєння мешканцями Горошина заплави лівого берега Сули. Напевно, це могло відбутися на початку ХІІ ст, під час вдалих походів руських князів у Степ та створення Посульської оборонної лінії на нижній Сулі.

Література:

1. Мироненко К.М., Горбатенко С. А. "Скарб" землеробських знарядь з Полтавщини // Археологія. – К., – 2011 №1. – С. 97 – 100.

Підготував: Гранько А. С. – молодший науковий співробітник науково – дослідного експозиційного відділу археології.

21 04 27 komplels0121 04 27 komplels01