31 травня 2021 р. виповнюється 95 років від дня народження дендролога, давнього друга Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Яніни Яківни Яценко. Вона народилася в 1926 р. у містечку Ставище Київської області. Дитячі роки пройшли у Полтаві, де на Полтавській сільськогосподарській дослідній станції працював батько Яків Лукич – відомий селекціонер, кандидат сільськогосподарських наук. У 1950 р. Яніна Яківна закінчила факультет плодоовочівництва Харківського сільськогосподарського інституту. До 1955 р. працювала в м. Вінниці у школі по підготовці голів колгоспів. Потім знову повернулася до Полтави, де у сільськогосподарському технікумі викладала «Лісівництво і лісомеліорацію» та «Овочівництво». У 1963 р. заочно закінчила педагогічний факультет Московської сільськогосподарської академії імені К. А. Тімірязєва. У квітні 1962 р. Я. Я. Яценко перейшла на роботу до РБУ з озеленення. На її плечі лягла робота з проектування дендрологічної частини новоствореного дендропарку «На полі Полтавської битви». Яніна Яківна звернулася за порадою до завідуючого відділом дендрології Центрального республіканського ботанічного саду АН УРСР професора Л. І. Рубцова – на той час одного з найвідоміших спеціалістів ландшафтної архітектури та декоративного садівництва. Він порадив зробити парк ландшафтним із дендрологічним ухилом, поєднавши історичну значимість середовища з красою дендрологічних композицій. Перед Я. Я. Яценко відкривалося широке поле діяльності і вона чудово справилася з поставленими завданнями. Яніна Яківна створила проект дендрологічної частини парку на площі понад 100 га! До речі, з 1964 р. Я. Я. Яценко перевели до міськкомунгоспу інженером з благоустрою. У цей час вона завідувала також озелененням обласного центру.

Дендрологічна колекція Полтавського міського парку створювалася упродовж 27 років, а площа розширилася до 124,5 га. У ньому з’явилися мальовничі галявини, алеї, чудові оглядові майданчики, каскад ставків – улюблені місця відпочинку полтавців. З 1977 р. зелений куточок став заповідним, отримав статус парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва республіканського значення, а Яніна Яківна стала його дендрологом. На цій посаді вона працювала до 1990 р., коли й вийшла на пенсію. Найбільший парк Полтави Яніна Яківна називала своєю «найдорожчою дитиною», бо любила його безмежно. Скільки дерев було висаджено у ньому руками працелюбної жінки!

В 1987 р. за участь у конкурсі «Раціональне озеленення – елемент комплексного благоустрою міста» парк був нагороджений Дипломом ВДНГ СРСР ІІ ступеню, а його дендролог Я.Я. Яценко отримала срібну медаль. У 2011 р. Яніна Яківна отримала міжнародну премію від Фундації Жака Роше «Terre de Femmes – Земля Жінок».

2 грудня 2016 р. на 91 році життя Я. Я. Яценко пішла у вічність, але її дітище – Полтавський міський парк –залишиться не лише доброю згадкою про працелюбну жінку, а й ще багато років буде рости і радувати не одне покоління полтавців.

21 05 31 yacenko01

21 05 31 yacenko01