Науковий архів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського важко уявити без численних публікацій місцевої преси різних років, фотознімків, біографічних матеріалів про полтавських журналістів, редакторів, літераторів. Створені особові архівні фонди Петра Ротача і Олеся Юренка – людей, чиє життя було тісно пов’язане із журналістикою.

Одним із цікавих і цінних оригінальних документів з історії полтавської журналістики є фото із Справи 15–253. На знімку, зробленому 7.02.1940 р. в редакції «Комсомольця Полтавщини», зображені (справа наліво) І. Цюпа, Ф. Демченко, В. Ткаченко і О. Юренко. Хто ці люди і як вони причетні до заснованої у 1938 році обласної молодіжної газети?

Лідером зображеного товариства був Федір Степанович Демченко (бл. 1912–1941?). Талановитий поет, після закінчення Харківського газетного технікуму направлений «роз’їздним кореспондентом» до редакції «Комсомольця Полтавщини», вів у газеті відділ культури і літератури. За його ініціативою і найактивнішою участю навколо редакції гуртувався невеличкий, але дуже дійовий колектив із молодих авторів. У роки Другої світової війни Федір за станом здоров’я не був мобілізований, але долучився до антифашистського підпілля і вважається зниклим безвісті під час німецької окупації Полтави.

Іван Антонович Цюпа (1911-2004) – уродженець Полтавщини, радянський і український прозаїк, відомий своїми романами «Брати», «Грози і райдуги», збіркою нарисів про письменників «У серці дзвенять голоси», за яку в 1984 році отримав Шевченківську премію в галузі публіцистики, документальною книгою-спогадом «В пазурах єжовщини» (1995). Шлях його у велику літературу починався після закінчення Харківського інституту журналістики, коли він активно співпрацював, як позаштатний кореспондент, у редакціях кількох обласних і місцевих газет, у тому числі в «Комсомольці Полтавщини».

Валентина Данилівна Ткаченко (1920-1970) – авторка поетичних збірок і книжок для дітей, родом із Чернігівщини. На фото – студентка Харківського культполітпросвіттехнікуму, наймолодша із зображених, але, на їхню ж одностайну думку, найталановитіша. У 1940 році вже мала першу видану книжку і прийнята до Спілки письменників. Працювала редакторкою у видавництві «Молодь». «Комсомолець» неодноразово друкував її вірші. Із І. Цюпою Валентину пов’язувала багаторічна дружба і робота під час війни у Республіканському радіокомітеті, з О. Юренком – бурхливий епістолярний роман у 1940-му і велика кількість віршів-присвят.

Олесь Степанович Юренко (1912-1990) – полтавський поет, письменник і журналіст. На фото – редактор районної козельщанської газети «Розгорнутим фронтом», активний дописувач обласного «Комсомольця». В особовому фонді Юренка зберігається його листування із товаришами юності, серед яких і герої даного фото.

Матеріал підготувала Світлана Капко, науковий співробітник наукової бібліотеки.

21 06 06 yurenko01