До фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського надійшов унікальний експонат – опудало орлана-білохвоста, відомого також під назвою сіруватень. Птах, молодий самець, загинув від зіткнення з лінією електропередачі, про що свідчать сліди опіків на його лапах. Трапилось це у червні 2020 р. поблизу села Броварки Гадяцького району Полтавської області.

Орлан-білохвіст – один з найбільших хижих птахів України. Так, розмах крил нашого орлана складає майже 130 см, довжина потужного дзьоба – близько 8 см. Хвіст плямистий, на відміну від дорослого птаха, що має білий хвіст. За короткий білий хвіст клиноподібної форми і прозвали птаха. Доросле оперення молоді орлани набувають тільки на шостий рік життя. На Полтавщині цей вид досить рідкісний на гніздуванні, трапляється в основному під час кочівель. Відомий дослідник орнітофауни Полтавщини Микола Гавриленко у своїй праці «Птицы Полтавщини» (1928 р.) повідомляє про свою знахідку гнізда білохвоста в 1917 р. на старій скирді сіна у Струківському степу (Костянтиноградський повіт Полтавської губернії, нині Харківська область) і зазначає: «У гнізді було двоє майже дорослих пташенят. Біля скирди знаходилось багато залишків ховрахів, частина зайця, шкурка їжака і залишки чібіса». За свідченням вченого орланів він спостерігав у великій кількості у 1919-1921 роках навіть на околицях Полтави.

У наш час з метою збереження популяцій орлан-білохвіст внесений до Червоної книги України, Червоного переліку МСОП і Європейського червоного списку. Головними чинниками загрози цьому виду є збіднення кормової бази (у харчуванні переважає риба, яку птахи вихоплюють кігтями з поверхневого шару води), рекреаційне навантаження поблизу водойм, лісогосподарська діяльність, інші фактори.

Новий експонат знайде гідне місце в експозиції відділу природи, а науковці музею будуть активно пропагувати заходи з охорони рідкісного представника фауни Полтавщини – орлана-білохвоста.

Світлана Кигим, старший науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського

21 06 22 orlan01