2019 року Україна долучилася до Міжнародної акції «День без поліетиленових пакетів». І ось уже третій рік поспіль 3 липня ряд підприємств і організацій в різних містах і селах нашої держави проводять заходи, спрямовані на мінімізацію використання пластикових пакунків. Правда, список таких екологічно свідомих ентузіастів поки що замалий. Але нині до нього додається і Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського.

За підрахунками науковців ООН, в останнє десятиліття було виготовлено пластику більше, ніж за все минуле століття. Цифри вражають. У світовому океані зараз плавають вже понад 150 мільйонів тонн пластику. І якщо раптом хтось із полтавців думає, що океан далеко і нас не стосується, то слід замислитися ось над чим: пластик із океану накопичується в тому числі в морепродуктах, і таким нехитрим способом потрапляє прямо в організм людини.

Уже кілька років проблема засилля пластику зрозуміла майже всім людям, багато існує теорій і практик для її вирішення. Одні вважають, що сортування і переробка вирішать проблему, інші аргументовано висловлюють сумнів у цьому, доводячи, що в першу чергу треба прагнути до переходу на багаторазові продукти і пакунки. Згадаймо, ще не так давно – 35-річні люди пам’ятають – поліетиленових пакетів було значно менше, бо вони мились і використовувались кілька разів. По хліб і крупи всі приходили з торбинками, молоко купували у скляну тару. Всього за якихось 20-30 років населення перейшло на «одноразовий спосіб життя». Так чому б не повернутися до «багаторазового», тільки вже на сучасному рівні?

Здається, дуже легко відмовитися на один день від використання пластикових пакетів, але якщо всерйоз приміряти таку відмову до свого звичайного трудового дня, може виявитися, що потрібна певна підготовка.

Науковці відділу природи нашого музею з власного досвіду останніх кількох років пропонують кілька порад, актуальних саме для полтавців.

Не у всіх є торбинки з тканини для овочів і хліба. Їх можна пошити самому, а можна придбати в еко-магазинах, яких зараз достатня кількість. Також великий вибір торбинок є у магазині «Сільпо». І там же, коли ви купуєте товар у власну тару, консультанти посміхаються і говорять: «Дякуємо за екосвідомість». Приємно!

Як бути з продуктами, для яких не підходять торбинки? Для них можна завести багаторазові пластикові контейнери, які легко миються і довго служать. Правда, тут є нюанс – м’ясо або риба і інші продукти, де є рідина, можуть підтікати – як тут обійтися без додаткового пакета? При виборі контейнера можна звернути увагу на наявність під кришкою резинової підкладки, яка запобігає протіканню. А для повної безпеки можна придбати кілька багаторазових пакетів із застібкою. Щоправда, продукти на вагу є не в кожному магазині і, на жаль, є магазини, де поки що відмовляються зважувати товар у власну тару (наприклад, «Маркетопт», принаймні, в період суворого карантину). Але більшість підприємців ідуть на зустріч покупцям у справі мінімізації пластику.

Звичайно, такий підхід до покупок потребує деяких зусиль. Доведеться носити з собою торбинки, контейнери і коробку для яєць. Але результат того вартий. Якщо кожен почне з самого себе, ми зможемо суттєво зменшити висоту Макухівського сміттєзвалища.

Підготувала Олена Деркаченко, науковий співробітник відділу природи ПКМ імені Василя Кричевського.

21 07 03 pakety01

21 07 03 pakety01