Харчування людини – невід'ємна частина її повсякденного життя. Приготування страв народної кухні часто пов'язане з певними звичаями та обрядами, їхні рецепти передаються у спадок прийдешнім поколінням, вони змінюються під впливом різних факторів, вдосконалюються. Тому постійна увага дослідників, прикута до теми автентичного харчування, його ґенези, є абсолютно закономірною.

Авторки третьої науково-популярної брошури із серії «Музейна корчма. Традиції полтавської страви» (виходять друком у харківському видавництві «Майдан») продовжують аналізувати анкети мешканців Полтавщини, що містять 144 питання про побутування і приготування страв традиційної української кухні в родинах респондентів.

Видання присвячене кашам – стравам з розварених у воді, бульйоні чи молоці зерен або крупи злаків, рідше бобових. Авторки аналізують, як під впливом часу, наявності певних інгредієнтів, цін на них та інших факторів, змінювались різновиди, рецептура та процес приготування даної страви. Будучи однією з найархаїчних за походженням, каша і зараз залишається обов'язковим елементом повсякденного раціону.

Брошура містить 12 рецептів різновидів каш, записаних від респондентів з різних куточків Полтавщини.

Серію «Традиційні полтавські страви» − «Борщі. Капусняки» та «Юшки, супи» та «Каші» можна придбати у музейному кіоску або переглянути їх на музейному

Підготувала Марія Пісцова, зав. науково-дослідного відділу етнографії.

Сахно Н. М., Пісцова М. П. Каші: Музейна корчма. Традиційні полтавські страви, вип. 3 / Н, М. Сахно, М. П. Пісцова; ПКМ імені Василя Кричевського. – Харків. Полтава: ТОВ «Майдан», 2021. – 20 с.

21 08 02 kashi