#З_АРХЕОЛОГІЧНОЇ_КОЛЕКЦІЇ_МУЗЕЮ
Про кілька кам'яних стел у зібранні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського
На початку літа 2017 року, під час ремонтних робіт шосе Р – 22 "Олександрія – Полтава, поблизу села Бутенки Кобеляцького району Полтавської області було виявлено кам'яну стелоподібну брилу вагою близько 60 кг. Її знайшли та вигорнули шляхо-будівельники.
Плитчаста брила підовальних, швидше, "стоподібних" обрисів відноситься до стел архаїчної форми. Вона виготовлена з пласкої плити сірого граніту, близької до овальної форми. Заокруглений край надає їй певних антропоморфних ознак, але не має завершеності. Розміри: висота 63,5; максимальна ширина 39,2; товщина 9,0–11,5. У верхній частині лицевого боку плити є чотири неглибокі заглибини видовжених обрисів, розширені в один бік, що нагадують зображення стоп, можливо, це стопи бога Вішну. Три з них зверху розташовані напівколом, більша нижче — в протилежному напрямку. Стела датується періодом бронзового віку, кінцем ІІІ – початком ІІ тис. до н.е.
Інша знахідка стелоподібний камінь, що був знайдений під час сільськогосподарських робіт в околицях міста Полтави  — на території с. Черкасівка Черкасівської сільської ради Полтавського району Полтавської області. Знахідка трапилася  на вершині одного з курганів на правому березі  р. Коломак.
Це підовальна за обрисами товста і масивна сірогранітна брила з вивітреними сколами зі всіх боків та двома рівними — лицевою і зворотньою гранями. Її невеликі розміри та масивність вказує на її використання як каменю для позначення входу шахти колодязя катакомбного поховання доби раннього бронзового віку. Її розміри: Вис. 43,4, максимальна ширина – 30,3, товщина – 19,5 см. На лицевому боці наявний прокреслений майже прямий хрест розмірами 15,1х15,3 см. Скоріш за все, стелоподібний камінь використовувався як реперна позначка – тріангуляційна точка координування на місцевості, а зображення у вигляді прямого хреста було нанесене геодезистами для точної установки теодоліта або кіпрегеля.
Наразі, ці випадкові знахідки знаходяться на подвір'ї Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського в експозиції просто неба.

21 09 05 stela butenky