Завершуємо серію публікацій, яку розпочали під хештеґом #Наша_незалежність#Марафон_30 про одного з творців нової української літератури полтавця Івана Котляревського.

Хрещений батько класика
(пам’яті Івана Петровича Котляревського присвячується)

Частина ІІІ

Хрещений батько, якого запросили для немовляти Іванка, займав високе становище серед міських посадовців. Традиційно кум розглядався як людина, яка має допомагати своєму похресникові у подальшому житті. Нам невідомо, чи виконував цю функцію Павло Маркевич стосовно Івана Котляревського.
Можна припустити, що згаданий духовний зв’язок був корисним для Петра Котляревського, який у статусі підканцеляриста магістрату безпосередньо співпрацював з бурмистром Павлом Маркевичем. Таким чином, теза про специфічну функцію кума в суспільстві Гетьманщини [3, c. 200-201] знайшла підкріплення на прикладі родини Котляревських .
Герої «Енеїди» мало дорожили любовними зв’язками. Докори сумління не мучили «моторного парубка» після загибелі Дідони. Більше того він бажав собі, «щоб друга вдова найшлась [1, c. 58]». Автор поеми на перше місце поставив духовну й кровну спорідненість (наприклад, між Венерою та Нептуном), а також дружбу і земляцтво. Яскравий зразок такої приязні – взаємини Низа й Евріала. Як відомо, молодший товариш відмовився полишити друга перед небезпечною військовою операцією у ворожому стані: «Ні! Перше ти мене удавиш,
Щоб я од земляка одстав.
Від тебе не одстану зроду
З тобою рад в огонь і в воду,
На сто смертей піду з тобой. [1, c. 169]».
Бурлескний тон перших трьох частин «Енеїди», які написані до 1807 р., не зник. Однак автор не глузував над особистою мужністю персонажів, їхнім прагненням підтримувати друзів та виконувати свій обов’язок до останнього.

(серію публікацій завершено)

Джерела та література:

Котляревський І.П. Повне зібрання творів / І.П. Котляревський. – К.: Наукова думка, 1969. – 509 с.
Місто Полтава в Румянцевському описі Малоросії 1765–1769 рр. / упоряд., вступ. ст. і ком. Ю. Волошина. – К.: Наш час, 2012. – 576 с.
Сердюк І. Маленький дорослий: Дитина й дитинство в Гетьманщині XVIII ст. / Ігор Сердюк. – Київ : К.І.С., 2018. – 456 с.

Підготувала Олена Замура, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця науково-дослідного експозиційного відділу історії пізнього середньовіччя та нової історії.

 21 09 09 kotl