На початку ХХ століття вулиця Пушкіна (до 1909 року – Кузнецька) була забудована в основному двоповерховими будинками, що використовувались як доходні будинки з приміщеннями для офісів та магазинів.
Двоповерховий будинок, наразі розташований на вулиці Пушкіна, 16, раніше розміщувався на розі вулиць Ново-Петровської та Кузнецької, пізніше – Пушкінської (зараз ці вулиці називаються Гагаріна та Пушкіна).
Будинок Товариства по боротьбі з туберкульозом «Ромашка» збудований орієнтовно у 1900-му році за проєктом земського архітектора Олександра Івановича Ширшова у стилістиці цегляної історизуючої еклектики. Домінуючим стилістичним рішенням будівлі є італійський неоренесанс. У 1899 році Олександр Іванович обійняв посаду архітектора в Полтавській Губернській Земській управі, протягом 1900-1903 років служив у технічному бюро будівельного відділення. Згідно з виданням «Адрес-календарь и справочная книжка Полтавской губернии на 1901 год», будинок належав податному інспектору, титулярному раднику, згодом колезькому асесору Петру Миколайовичу Гординському, який здавав квартири у найм.
Станом на 1914 рік у будинку по вул. Пушкінська у приміщеннях першого поверху розташовувалася аптека, на другому – амбулаторія для легеневих хворих Добровільного благодійного медичного товариства по боротьбі з туберкульозом. До Товариства мали відношення письменник Панас Мирний, видавець Григорій Маркевич, письменник та художник Григорій Коваленко.
Будинок був пошкоджений у роки Другої Світової війни. У 1954 році будинок відбудували для обласної контори книготоргу. Деякий час у приміщенні розміщувалися бібліотечний колектор, склад, книжковий магазин, аптека, Товариство захисту прав споживачів, цілий ряд офісів різних установ та громадських організацій.
З початку нашого століття на першому поверсі розташований ресторан-пивоварня «Beer House» та піцерія «Prima Pizza», Центр обласного фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Спеціалізований діабетичний магазин «Клариса».

21 09 14 budynok