Цієї осені виповнюється сьома річниця з початку найзапекліших боїв російської гібридної війни проти України – боїв за Донецький аеропорт. Бої за летовище тривали впродовж вересня 2014 – січня 2015 років, і стали одним із символів непохитності духу українського воїнства на поприщі оборони нашої Вітчизни.

Крім підрозділів регулярного війська і силових структур до оборони аеропорту були залучені бійці Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». Із другої половини вересня в числі добровольців у стінах Донецького аеропорту перебував юний полтавець, студент Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Горбенко Святослав Сергійович. 3 жовтня він поліг смертю хоробрих, рятуючи пораненого побратима…

Святослав Сергійович Горбенко народився 26 грудня 1994 року у Полтаві. У 2010-му закінчив Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 імені І. П. Котляревського. Навчався стаціонарно на філологічному факультеті Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди і водночас заочно на історичному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Проходив офіцерський вишкіл на військовій кафедрі при Харківському танковому училищі.

Узимку 2013-2014 років брав участь у Революції Гідності, був активним учасником харківського Євромайдану. У квітні 2014-го перевівся на навчання до Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (кафедра мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії). Вільно володів англійською мовою, опановував японську, розмовляв французькою, читав польською. Мріяв стати вченим.

Улітку 2014-го Святослав Горбенко склав іспити за курс військової кафедри і прийняв Військову присягу. Офіцерські погони мав отримати після закінчення четвертого курсу Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Безумовно, на нього очікувало блискуче майбутнє. Але юний патріот Вітчизни Святослав Сергійович Горбенко прийняв інше рішення. У другій половині серпня – першій декаді вересня він пройшов тактичний вишкіл у військовому навчальному центрі «Десна», що на Чернігівщині, і під позивним «Скельд» разом зі своїми побратимами з Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» пішов на фронт. Із другої половини вересня боронив Донецький аеропорт, де 3 жовтня о 14:30 поліг смертю хоробрих зі зброєю в руках, вражений уламком снаряду. За свідченнями бойових побратимів, наданими вояками 5 батальйону батькові Святослава, його син загинув у своєму першому бою…

Сім років знадобилося для того, щоб Українська держава визнала й гідним чином увічнила подвиг наймолодшого «кіборга» з Полтавщини. Указом Президента України №449/2021 від 28 серпня 2021 року доброволець Святослав Сергійович Горбенко «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові» був удостоєний Звання Героя України (посмертно).

21 09 29 gorbenko01

21 09 29 gorbenko01

21 09 29 gorbenko01

21 09 29 gorbenko01

21 09 29 gorbenko01