Сьогодні відзначають професійне свято працівники залізничного транспорту України. До 2002 року свято відзначали в першу неділю серпня. Згідно з Указом Президента України від 11 грудня 2002 р., у нашій державі відійшли від царсько-радянської традиції та почали відзначати День залізничника 4 листопада – у день, коли 1861 року з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший поїзд на територію сучасної України. Цей день вважається початком історії українських залізниць. Головним органом управління залізничним транспортом в Україні є національний перевізник вантажів і пасажирів «Укрзалізниця», до складу якої входять шість залізниць, а також підприємства та організації єдиного виробничо-технологічного комплексу.

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського зберігається чимало музейних предметів, пов’язаних із залізничним транспортом України. Між іншим, із 2018 року на постійному зберіганні у фондах і науковому архіві Музею перебувають експонати музею історії Полтавського тепловозоремонтного заводу.

На пошану Дня залізничника України презентуємо модель суцільнометалевого чотирьохосного вагона, призначеного для перевезення цементу вантажопідйомністю 64 т. Модель, виготовлена в 1967 році на Крюківському вагонобудівному заводі (Полтавська область), з’явилася у фондах Музею в 1968 році. Розмір вагона: 62 см × 16,8 см; висота 21,8 см. Вагон установлено на дерев’яній підставці (95 см × 24см, висота 5,8 см) з рейками, до якої прикріплено металеву табличку з гравіюванням назви моделі вагона.

21 11 04 zd00