Васевич Микола Степанович
(01.04.1940 – 09.07.1996)

#МУЗЕЙ_ПАМЯТАЄ #ПКМВК_130_РОКІВ

Від старшого наукового співробітника до заступника директора та головного зберігача фондів пройшов трудовий шлях у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського Микола Степанович Васевич.

Він народився 1 квітня 1940 р. в с. Доросині Рожищенського району Волинської області в сільській родині. Після закінчення середньої школи працював обліковцем в колгоспі імені Енгельса. З 1959 р. по 1963 р. служив у лавах Радянської армії. Закінчив Калінінградське військове училище, отримав звання молодшого лейтенанта, згодом був направлений на місце служби в Середню Азію. У 1962 р. був демобілізований і почав працювати вчителем фізичної культури у Ясенівській середній школі Рожищенського району.

У серпні 1967 р. переїхав із сім'єю до Полтави, де працював помічником директора з культурно-виховної роботи міського профтехучилища №1, потім заступником директора з навчально-виховної роботи. 

З липня 1971 р. розпочав трудову діяльність старшим науковим працівником масового відділу Полтавського краєзнавчого музею і одночасно навчався в Полтавському державному педагогічному інституті імені В. Г. Короленка, який закінчив в липні 1974 р., отримавши фах учителя історії та суспільствознавства. 

З лютого 1976 р. по березень 1982 р. - завідувач масовим відділом Полтавського краєзнавчого музею. З березня 1982 р. по липень 1996 р. – головний зберігач фондів Полтавського краєзнавчого музею.

Під керівництвом Миколи Степановича вдосконалювалися існуючі форми освітньої роботи з відвідувачами та впроваджувалися нові методи роботи, здійснювалося регулярне поповнення фондової колекції, налагоджувалися зв'язки з музейними установами з метою обміну професійним досвідом та розпочалося ознайомлення з досягненнями закордонних колег. Делегація від Полтавського краєзнавчого музею побувала в Німеччині, співробітники також отримали можливість репрезентувати фондову колекцію в Італії.

Неодноразово М. С. Васевич був відзначений нагородами різних рівнів.

Микола Степанович Васевич пішов із життя 19 липня 1996 р.

21 11 07 vasevich