13 листопада відзначаємо Міжнародний день незрячих. Цього дня 1745 року народився французький тифлопедагог Валентин Гаюї, який вперше розробив метод навчання сліпих за допомогою рельєфно-лінійного шрифту («унціалу»). Він заснував першу в світі спеціалізовану школу і надрукував навчальні книги, створив ноти, географічні карти, методику оволодіння практичними ремеслами. День народження Валентина Гаюї, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, відзначається як Міжнародний день незрячих.

За даними ВООЗ, близько 300 млн людей у світі страждає від порушень зору, з них майже 40 млн втратили зір. Щорічно кількість сліпих зростає на 1-2 млн осіб.

В Україні не існує точних статистичних даних про кількість людей із порушенням зору, але, згідно з приблизними підрахунками, цифра сягає 100 тис. українців, із них понад 10 тис. дітей. Таким чином, дитяча сліпота і слабкий зір займають 4 місце серед причин інвалідності дітей у нашій державі.

У стінах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відвідувачам пільгових категорій, до яких належать особи з вадами зору, завжди приділяють особливу увагу, слідкуючи за дотриманням їхніх прав: наші гості обслуговуються першочергово та безкоштовно. Екскурсії, майстер-класи, концерти, презентації та інші форми культурно-освітньої роботи наші працівники використовують, аби ознайомити незрячих з історією, природою, культурою нашого краю.

Ми розуміємо, що робота з такими інклюзивними групами та окремими відвідувачами потребує постійного вдосконалення професійного рівня, тому постійно працюємо в цьому напрямі. Так, 2019 року в Музеї відбувся тренінг з аудіодискрипції. Захід став частиною проєкту «Бачити серцем», який реалізувала громадська організація «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів» за підтримки Українського культурного фонду,

в межах програми «Інклюзивне мистецтво». Незрячі спікери, спеціалісти по роботі з інвалідами по зору поділилися досвідом щодо організації специфічних мистецьких заходів, екскурсій, перформансів. Працівники Музею змогли наочно побачити алгоритм роботи з незрячими людьми під час аналізу візуальних творів мистецтва, познайомилися з різноманітними форматами та методами роботи з різними категоріями інвалідів по зору.

Влітку цього року Музей узяв участь в анкетуванні музейних закладів області в межах проєкту «Inclusive Travels in Ukraine: доступність музеїв України» за підтримки Українського культурного фонду. Проєкт мав на меті визначити реальний стан доступності базової туристичної інфраструктури України для відвідувачів з обмеженими можливостями. Додаткові поради, в рамках означеного проєкту, наші працівники отримали завдяки вебінару щодо методики оцінки доступності музейних закладів, який відбувся в Youtube 3 серпня 2021р.

Отримані знання наші співробітники постійно вдосконалюють і реалізують в повсякденній роботі. Так, на початку цього року до нас завітали учні пільгових категорій професійно-технічного училища № 4 м. Полтави, серед яких були присутня молодь з вадами зору. Наукові співробітники Олена Устименко та Олена Деркаченко провели для відвідувачів безкоштовні оглядові екскурсії по відділу природи, ознайомили з особливостями природних ресурсів краю. У червні школярі місцевої середньої школи № 40, яка спеціалізується на вихованні дітей з порушенням зору, отримали нові знання і приємні враження завдяки спілкуванню з науковцями музею Оленою Шиян, Світланою Кигим, Марією Пісцовою у природничому та етнографічному відділах. Цікаві екскурсії очікували і вихованців Благодійного фонду «Карітас Полтава», що побували у нас влітку 2021р.

Музейники завжди намагаються організувати подорожі експозиційними залами для гостей з порушенням зору з максимальною увагою до їх особливих потреб. Працюють над новими формами роботи з такими людьми, продовжують навчатися підтримувати і задовольняти інтерес до Музею сліпих людей.

Наші певні успіхи в обслуговуванні незрячих відвідувачів засвідчують щирі слова подяки та обіцянки наших особливих гостей завітати до Музею знову.

21 11 13 nezryachi