Полтавщина – аграрний край. Сільське ж господарство – одна з провідних галузей регіональної економіки. Здавна хлібороби-трударі орали, плекали, сіяли благодатну ниву, збирали дорідні врожаї. З 1998 року український сільськогосподарський сектор реформовано. Нині на теренах краю сільськогосподарське виробництво здійснюють 2,7 тис агроформувань, працюють фермерські, особисті селянські господарства, приватні землевласники. Земельний виробничий лан області – 2,2 млн. га угідь. З них 1,8 млн. грн. – рілля. Провідні зернові культури: озима пшениця, ячмінь, кукурудза. Технічні: соняшник, соя, цукрові буряки. Цього року збільшено виробництво овочевих, плодових, ягідних культур.

Тваринництво Полтавщини – це молочне скотарство, свинарство, птахівництво. За кількістю поголів`я великої рогатої худоби й корів область посідає перше місце в Україні, за поголів’ям свиней – четверте. Лідируємо і за виробництвом молока та яєць у сільсгоспідприємствах, маємо одну з найбільших в Україні племінних баз, 70 сільськогосподарських формувань зареєстровані, як суб`єкти племінної справи.

Важливий напрямок роботи – експорт сільськогосподарської та продукції харчової промисловості. До кінця 2022 року, запевняють у Департаменті агропромислового розвитку, буде завершено інвентаризацію водних об’єктів.

На Полтавщині працюють кілька насіннєвих господарств, розробляють Програму розвитку та підтримки зрошувального землеробства, маємо значні можливості для розвитку органічного землеробства, три підприємства займаються засобами захисту рослин та виробництвом органічних добрив. До того ж, в області впроваджують кілька десятків інвестиційних аграрних проєктів вартістю 2,2 млрд. грн.

У фондах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського зберігається величезна колекція з історії та сьогодення сільського господарства краю – фото, газети, журнали, рукописні та друковані матеріали науково-дослідних установ, реманент, гербарії рослин, опудала тварин, зразки грунтів, культур. Маємо книги та видання, які висвітлюють, зокрема, діяльність полтавців-аграріїв, удостоєних найвищої державної відзнаки Герой України (Тетяна Корост, Іван Балюк, Семен Антонень, Олександр Коросташов (Літопис «Герої землі полтавської», «Герої України»). Наприклад, у серії «Золоті імена Полтавщини» видано книгу «Автограф на Землі». Це фоторозповідь про Героя Соціалістичної Праці, Героя України, Семена Антонця. Автор – Валерій Черкас. Тернистий шлях сина землі полтавської від голови колгоспу до академіка-агроеколога висвітлює книга Лідії Віцені «Життя, що стало долею».

До того ж, родина заслуженого працівника сільського господарства України, Героя України, Почесного члена Української академії аграрних наук Олександра Коросташова передала для експонування нагороди знаного земляка, уродженця Котелевського району.

21 11 19 sg day