Свята бувають міжнародними й державними, офіційними й професійними неофіційними та іншими. До міжнародного неофіційного свята належить і День чаю. Після проведення всесвітніх форумів у Індії в 2004 р. та Бразилії 2005 р. вирішили 15 грудня вважати міжнародним днем чаю, тим самим привертаючи увагу спільноти до проблем чайної індустрії та з метою ще більшої популяризації чаю. Тоді ж була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії». Таку дату обрали не випадково, а саме напередодні 16 грудня. В цей день, у 1773 р., відбулося так зване Бостонське чаювання. Колоністи протестували проти «Чайного закону», прийнятого Британським парламентом, бо він порушував їхні права, оскільки на британський чай накладалися менші податки. Це викликало протестну акцію. Тоді у Бостонській гавані знищили вантаж із 342 ящиків (45 тонн) чаю, що належав Англійській Ост-Індській компанії. Фактично дана подія стала поштовхом до початку американської революції.

21 грудня 2019 р. була прийнята резолюція ООН про відзначення Дня чаю 21 травня. І хоча тепер саме ця дата вважається відповідним святом, все ж більш відомий грудневий день. Найбільше це свято відзначається у провідних країнах-виробниках чаю, таких, як Індія, Шрі-Ланка, Кенія тощо.

Серед великої кількості експонатів нашого музею є й ті, що мають безпосереднє відношення до чаю та чайної церемонії: ємності для його зберігання, чайники для заварювання, самовари, чайні сервізи тощо. Такі речі викликають незмінне зацікавлення у відвідувачів.

Чай вважається найпопулярнішим (після води) напоєм у світі. Про його використання було відоме ще в IV ст. н.е. Чай не тільки смакує й вгамовує спрагу, але й має лікувальні властивості. Чорний, зелений, жовтий, білий, трав’яний… Кожен із нас вживає той, що йому більше до вподоби.
Бажаємо всім виробникам чаю гідних умов праці та гарного врожаю, а тим, хто любить цей чудовий напій, смачного! 

21 12 15 chay