В просвітній діяльності Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського тема Соборності нашої держави завжди займає чільне місце.
До цього свята науковці готуються заздалегідь, приділяючи особливу увагу організації різнотематичних заходів, запрошують гостей, впроваджують нові форми роботи з відвідувачами.
Традиційно цей День розпочинається з урочистостей поряд з музеєм та покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, до якого долучаються і наші співробітники.
Після дійства всі бажаючі мали можливість завітати до експозиційних залів і оглянути наукові матеріали, що розкривали історичний перебіг подій початку 20-х років ХХ ст. в Україні. «У боротьбі за волю», «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір», «Симон Петлюра. З когорти вождів,» «Полтавщина: шляхами соборності і незалежності України» та інші виставки приваблювали увагу багатьох гостей та заслуговували на їх схвальні відгуки.
Розвиток теми державотворення української нації відтворювали авторські тематичні екскурсії («Полтавщина в Українській революції. Національно-визвольні змагання 1920-1923 років»), презентації нових видань («Полтавщина у роки Української революції 1917-1921рр.» 2018р.) масові заходи (історичний флешмоб «ІV Універсал Центральної Ради» 2018р.), мистецькі проекти («Мій роде-народе, єднаймось у вірі, надії, любові!» 2018р.), інформаційно-просвітницький тур «Полтавський період Симона Петлюри» 2019р.
Особливу увагу науковці завжди приділяють роботі з молоддю. Для учнів полтавських шкіл та студентів учбових закладів неодноразово проводилися патріотичні, навчальні, наукові заходи: «Живи Україно, Соборна, єдина!» 2019 р., «Соборна Україна одна на всіх як оберіг!» 2019 р., «Україна – соборна країна!» 2020 р.
Кожного року молодь із задоволенням залучалася до інтерактивного спілкування. Під час таких зустрічей («Єдність нації-сила народу», «Акт злуки: історія і сучасність», «22 січня 1919 р. в історії Соборної України») учасники і ведучі знаходилися в постійному діалозі, студенти і школярі мали можливість ініціювати обговорення пріоритетних для них питань з означеної теми, висловлювали власні погляди на сучасні державотворчі процеси в Україні.
Незважаючи на карантинні обмеження та ремонтно-реставраційні роботи, що до цього часу тривають у музеї, науковці працюють над вдосконаленням існуючих форм освітньої роботи і опануванням нових підходів з метою популяризації інформації про знаменну дату для нашої держави - 22 січня 2022р.
До наступних зустрічей, шановні відвідувачі!. Нехай щастить кожному в єдиній, соборній країні!

Підготувала: Устименко О.В. – старший науковий співробітник науково-дослідного відділу культурно-освітньої роботи.

22 01 22 sobornist osv