24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України № 1200/98, у якому, зокрема, вказано: «Враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ, постановляю: встановити в Україні професійне свято День працівників архівних установ, який відзначати щорічно 24 грудня».

Україна на сьогодні має один із найбільших серед країн Європи Національний архівний фонд. Він налічує більш ніж 86 млн. одиниць зберігання, які знаходяться в різних державних закладах: центральних, обласних, галузевих, районних та інших. Їх щорічно відвідують до 30 тис. користувачів, а ще на порядок більше людей працюють з архівами віддалено: надсилають запити на отримання довідки, витягу чи копії.

Російсько-українська війна стала викликом для українських архівів, для збереження культурних пам’яток. Архіви є свідченням розвитку української культури і цивілізації. Руйнуючи їх, ворог намагається знищити нашу історію, а це становить загрозу національній безпеці й державності. Непоодинокими, на жаль, є випадки, коли прицільний вогонь ведеться саме по наукових, культурних і освітніх закладах. Тож не буде перебільшенням сказати, що архівісти також перебувають на передовій оборони державних і національних інтересів – зберігаючи, оцифровуючи, популяризуючи документальні ресурси України, вони є учасниками «війни пам’ятей».

Ми вітаємо із професійним святом усіх колег – працівників архівних установ України – і бажаємо їм творчої наснаги в їх благородній та гідній пошани діяльності, яка на сьогодні набуває надзвичайної ваги та вимагає від архівістів витримки і терпіння, непохитної віри в нашу перемогу. Адже за нами безцінний історичний спадок, мільйони архівних справ, у яких сконцентровані століття української історії, сповненої болю і снаги, здобутків і драматизму, але незмінно повернутої у майбуття.

22 12 24 arbivy