Він створював свої полотна, немов на останньому подиху… Так згадують про Віктора Олександровича Трохимця-Милютіна (1933 – 2018) – знаного полтавського живописця колеги-художники й близькі знайомі. 18 січня вшановуємо пам'ять цієї непересічної людини, у цей день йому мало б виповнитись 90 років.
Переважну частину життя і творчої діяльності митець був пов’язаний із Полтавщиною. Тут більше шістдесяти років він працював як маляр, графік, монументаліст. Його творчий спадок включає портрети, тематичні картини, полотна, сповнені філософського змісту, чудові пейзажні роботи.
Віктор Олександрович добре відомий у музейному середовищі нашого краю як один із авторів сучасної експозиції Національного музею-заповідника М. В. Гоголя, де він працював разом із такими знаними художниками-оформлювачами як Віктор Батурин та Анатолій Щербак.
У 1984 – 1991 роках був головним художником Полтави, у 1993 році став член Національної спілки художників України, у 2016 році – лауреатом премії імені Миколи Ярошенка.
Енергійний, з прекрасним почуттям гумору, готовий підтримати у важку хвилину – таким залишився у пам’яті полтавців В. О. Трохимець-Милютін. Твори маестро розійшлись світами, де вони зберігають його душу та оспівують милу його серцю Україну.

23 01 18 milutin