Щороку 10 червня у світі відзначають День морозива. Свято було ініційоване представниками американської компанії Ben & Jerry’s ще у 1979 р.
Улюблений смаколик дітей і дорослих має тисячолітню історію. За однією із версій китайський імператор Танг, що правив у ІІІ-ІІ тис. до н. е., погано переносив спеку. Кухарі-кондитери за його наказом повинні були приготувати страву, яка б приємно охолоджувала у спекотний час. Так у меню правителя з’явився новий десерт – солодкі нарізані фрукти (лічі, мандарин, янмей), змішані зі звичайним снігом. Декілька століть поспіль цей рецепт тримали у секреті. Пізніше він був згаданий у давній книзі пісень «Ши-цзин». Китайці вважали, що таємниці виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу. Щодо шовку вони не помилилися, а створення засобу порятунку від спеки перейняли араби, індійці, іранці. Сьогодні цей заморожений десерт виробляють переважно з молока, вершків, масла, цукру. Морозиво на основі соку, м’якоті фруктів і ягід називають "сорбет".
Холодні десерти до столу подають у креманках. Зазвичай це металеві, керамічні або скляні посудини ємністю 250-300 мл, які мають вигляд порожнистого або плоского виробу різної форми на високій, середній або низькій ніжці.
На фото представлена креманка, виконана у формі кубка за допомогою техніки видування, гранування та накладу із прозорого скла та червоного скла кольору «мідний рубін».

Всесвітній день морозива
- Деталі
- Категорія: Події у музеї