День батька — щорічне свято на честь татусів, яке святкують у більшості країн світу, вперше відсвяткували у США, штаті Вашингтон. Ініціаторкою відзнаки Дня батька виступила Сонора Смарт Додд з міста Спокан у 1910 році. Відомо, що в основу такого бажання лягла власна історія дорослішання: мати Сонори померла, залишивши шістьох малолітніх дітей на свого чоловіка.

Батько дівчинки опікувався дітьми з усією любов’ю та підтримкою, тож у майбутньому Сонора у такий спосіб висловила вдячність своєму й усім іншим турботливим татам Америки, які беруть участь у вихованні дітей. 

В Україні День батька відзначають у третю неділю червня. Це свято з′явилося зовсім нещодавно. Офіційно День батька затверджений Указом Президента № 274/2019 від 18 травня 2019 року. Тоді таке нововведення пояснювалося бажанням утвердити роль батька у сім’ї як рівнозначну до ролі матері. Разом з Україною День батька в третю неділю червня святкують США, Великобританія, Швейцарія, Грузія, Словаччина, Туреччина, Нідерланди, Аргентина, Канада, Індія, Мексика, Південна Африка, Японія. У цей день прийнято всіляко вшановувати батьків, казати їм теплі слова та дарувати подарунки, висловлюючи любов і вдячність. У багатьох країнах світу існує традиція в День батька носити троянди на одязі: білі – якщо помер, червоні – якщо тато живий.

Звісно, святкування у 2023 році теж відбудеться для кожного по-особливому: багато хто не зможе привітати своїх татусів особисто. Це свято особливо щемливе для України, адже безліч наших батьків (як і матерів) захищають своїх дітей і нашу країну від російського ворога зі зброєю в руках, щохвилини ризикуючи власним життям. Через війну тисячі українських родин залишилися розділеними — чи то через вимушену міграцію, чи то чоловіки воюють за незалежність та право на існування нашої країни та народу.

Тож вітаємо татусів з Днем батька і бажаємо завжди залишатися героями для своїх дітей і справжнім прикладом мудрості, впевненості, мужності та честі! Нехай з кожним днем батьківство дарує Вам відчуття важливості, необхідності та підтримки.

Любові вам, щастя і гордості за своїх діток!

23 06 18 batko