23 06 23 derj slujby

День державної служби відзначається щорічно 23 червня – у День державної служби Організації Об’єднаних Націй.
Професія державного службовця – це копітка та нелегка праця. Саме на державних службовців покладена велика відповідальність у вмінні реагувати на непрості виклики сьогодення в умовах повномасштабного російського військового вторгнення в Україну.
Від професіоналізму та високих моральних якостей державних службовців залежать розвиток держави, її міжнародний авторитет і повага власних громадян.
Кожна національна система державного управління та державної служби унікальна завдяки історичним особливостям і національним традиціям.
Еволюція розвитку державного управління та державної служби в Україні має складний і неоднорідний характер. Тривалі періоди поневолення українців не дозволяли сформувати стабільну модель управління, яка б відповідала національним традиціям. Проте, наше минуле також багате на зразки справжнього державного будівництва. У нас є власна управлінська традиція, якою варто пишатися.
Нині одвічні прагнення українців до розбудови власної незалежної держави нарешті здійснились. Та пошук шляхів вдосконалення державної служби триває. Головна мета – утворення державної служби на засадах відкритості та підзвітності громадянам. Для здійснення цієї мети потрібні державотворці з високим рівнем довіри у суспільстві, які здатні віддано служити народу України.
Поєднання власної адміністративної традиції з міжнародним досвідом демократичного устрою забезпечить ефективне реформування державного управління та успішний розвиток Української держави.

Підготував – Прохватіло Роман Вікторович, завідувач сектору пересувних і стаціонарних виставок науково-дослідного експозиційного відділу виставкової роботи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.