Сьогодні відзначається День Конституції України – основного закону нашої держави, який був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання.
Взагалі, конституція з латинської constitutio означає установлення, устрій, порядок. Для країни – це державний документ (закон), який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства та громадян. Інші закони держави, як правило, спираються на конституцію.
Чинна Конституція України складається з 161 статті, зібраних у 14 розділів. Кожна з статей лаконічно визначає тут чи іншу засаду державного життя. Зокрема, у статті 99 четвертого розділу зазначено: «Грошовою одиницею України є гривня. Забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією центрального банку держави – Національного банку України». НБУ випускає банкноти і монети, що мають сучасний дизайн та надійний захист від підроблення. Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку.
Особливим видом нумізматичної продукції НБУ є монети, що випускаються згідно особливої нумізматичної програми, щоб відзначати ювілейні дати, пам'ятні події України та світу.
За роки незалежності України випущено в обіг чимало ювілейних та пам’ятних монет, кожна з яких є справжнім витвором мистецтва. Серед них – монети, присвячені річницям прийняття Конституції України: першій, п’ятій, десятій, п’ятнадцятій, двадцятій і двадцять п’ятій. Ці монети як помітки на згадку, щоб пам’ятати той шлях, який пройшла наша країна на шляху волі.
З Днем Конституції, українці!

23 06 28 konst