2-го липня відзначають Міжнародний день собак, започаткований у США. Це свято – неофіційне, але відзначається у багатьох країнах світу, бо собаки заслуговують на нього як ніхто інший. Вони – наші найкращі та найвідданіші друзі, знаходяться поруч у різні життєві моменти; додають своїм господарям позитиву, моральної підтримки, особливо, у важкі воєнні часи.
Серед домашніх улюбленців собаки – одні із лідерів. Тож не випадково ці тварини знайшли своє місце у мистецтві. У колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського зберігаються унікальні фігурки із дерева, виготовлені у 1950-і рр. майстринею, доля якої пов’язана з Полтавщиною.
Марина Числова (1895-1977) – різьбярка, авторка мініатюрної дерев’яної скульптури. Тривалий час, починаючи з 1917 р., вона проживала в м. Тарту (Естонія), де й опанувала основи своєї фахової майстерності у німкені А. Зонне. Марина Гаврилівна виготовляла маленькі фігурки домашніх і свійських тварин із дерева у техніці поліхромної скульптури. Усі її вироби виконані настільки майстерно, що вони здаються живими: симпатичними, кумедними, різнохарактерними. Колекція мініатюр нараховує близько 100 одиниць і має великий експозиційний потенціал. А головне – виховує естетичне бачення світу природи та любов до живих істот.
Підготувала Людмила Чеботарьова – завідувачка сектору науково-дослідного відділу фондів.

23 07 02 dog