Важливим періодом життя українських селян здавна вважаються жнива. Традиційно вони розпочинались після свята Петра і Павла, вдосвіта у «легкий», «жіночий» день – середу, п’ятницю чи суботу – і тривали до серпневого Спаса.

У колекційній збірці нашого музею зберігаються негативи на склі початку ХХ ст., що зафіксували моменти жнив у полтавських селах. Зібране збіжжя у снопах просушували на вішалках на відкритому повітрі або у клуні. Обмолот зернових проходив на току, причому як у снопах, так і вільно розкладеним колоссям. Найпростіші знаряддя для обмолоту – дерев’яний ціп із держаком до 2-х метрів та бияком, що кріпився до держака шкіряною стрічкою – ув’яззю. Ударами бияка зерно вибивали із колосків, провіювали та засипали до засік.
Інший спосіб обмолоту хлібних зернових – так зване гарманування. Для нього користувались молотильним котком «гарманом», що приводився у рух кіньми. Гарманування набуло поширення на Полтавщині на початку ХХ ст. Коток був кам’яним, іноді дубовим, оббитим залізом, із металевими штирями з обох кінців. Довжина знаряддя близько 80 см, діаметр до 50 см, вага каменю сягала 100 кг. Природний, так званий «дикий», камінь для гарманів поступово змінив бетон, який відливали у спеціальні форми.
Молотильний камінь селяни вправляли у дерев’яну раму з чотирьох брусків, два з яких кріпились своєю серединою на осі. На раму навішували поперечну тягу з барками для упряжки коней.
У музейному скансені експонується добре збережений коток-гарман, що походить із міста Чорнухи. До музею він надійшов у 1958 р. після використання впродовж 1930–1950 рр. Нині забуте сільськогосподарське знаряддя вдало доповнює культурний простір музейного подвір’я.

Підготувала головна зберігачка фондів Тамара Кондратенко.

23 08 10 jnyva01

23 08 10 jnyva01

23 08 10 jnyva01