Так звані «картинки з котиками» були популярними задовго до виникнення фотомистецтва, а з його появою майже 200 років тому стали справжнім хітом. Якщо ж зазирнути ще далі, то стає зрозумілим – мода на муркотунів не відпускає людство від часів Стародавнього Єгипту.

У колекції нашого музею зберігається альбом 1910-х років із фотокартками артистів Полтавського музично-драматичного гуртка. На одній зі світлин бачимо актора Миколу Орла-Степняка в образі Протасія Пеньонжки з трагікомедії Івана Карпенка-Карого «Мартин Боруля». Молодий чоловік перевтілився у надокучливого стариганя, який «..гарно і багато уміє балакать…». Домашню атмосферу створює подушка в лівій руці та ковдра, накинута на плечі. А особливо милою деталлю є котко, якого він тримає правою рукою. Ця дрібничка олюднює персонаж та підігріває уяву глядача.

На жаль, історія не зберегла для нас кличку пухнастика, який потрапив на знімок полтавського фотомайстра Давида-Самуїла Меєровича. Однак, за допомогою фотофіксації ми можемо і через сто літ його роздивитися.

А чи маєте ви фото з улюбленим котиком? Поділіться ним у коментарях!

23 11 17 orel