Потихеньку повертаємося до нашої рубрики #друзі_музею!

У лютому історична спільнота Полтавщини згадує украй значимих постатей — Гната Стеллецького і Катерину Скаржинську, які крім спільного впливу на збереження й дослідження культурно-іторичної спадщини міцно пов'язані зі старовинним містом Лубни. Тож не дивно, що цього разу розповімо трошки про наших старих друзів — Лубенський краєзнавчий музей імені Гната Стеллецького.

Інституція має довгу історію — музей заснований 1918 року — й відповідно багато унікальних зразків археології, колекції книг-стародруків, зброї, українського одягу, рідкісних фотографій та документів. Утім, це не лише про тривалу роботу, а й про постійну модернізацію і пошуки нових форматів зв'язку зі спільнотою. Що говорять самі працівники музею про свою діяльність:

«Лубенський краєзнавчий музей імені Гната Стеллецького є центром збереження, вивчення та популяризації історії та культури Лубенщини. В приміщенні музею та галереї мистецтв проводяться виставки, майстер-класи, краєзнавчі зустрічі у форматі «живий музей», квести для дітей, благодійні заходи, під час яких збирають кошти на потреби ЗСУ та підрозділу Лубенської ТРО, де зараз служить директор музею Віктор Верещака.

З метою збереження фондів завдяки придбаному сканеру та допоміжному обладнанню співробітники музею працюють над оцифруванням зібраних колекцій. У співпраці з краєзнавцями, істориками, митцями та громадськими активістами був створений аудіогід по музею, електронна карта «Підземні Лубни» та проєкт туристичного об’єкту "Давньоруське городище Сніпорід та Змієві вали"»

Ми ж тільки сподіваємося, що попри війну Лубенський краєзнавчий музей імені Гната Стеллецького тільки міцнітиме й оновлюватиметься. Радіємо від спільності нашої історії та з оптимізмом дивимося в майбутнє, де, переконані, теж буде багато спільного й цікавого!

24 02 09 lubny01

24 02 09 lubny01

24 02 09 lubny01

24 02 09 lubny01

Лубенський краєзнавчий музей імені Гната Стеллецького
#друзі_музею
#музейне_коло