20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 2013-2014 рр. Пам’ятний день встановлено Указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні. Одним із загиблих Героїв був Черненко Андрій Миколайович, який загинув на Майдані Незалежності 18 лютого 2014 року.

Народився 9 грудня 1978 р. у с. Слободо-Петрівка Гребінківського району Полтавської області. Дитинство пройшло у м. Черкасах.По закінченню Національного транспортного університету Андрій отримав спеціальність «Інженер – технолог» та тривалий час працював електриком у Києві.У 2008 – 2012 роках працював у посольстві України в Нідерландах.Уперше прийшов на Майдан після побиття студентів 30 листопада. З того часу бував там майже щовечора, часто з друзями. Допомагав укріплювати барикади, але не брав у руки зброю принципово.Був переконаний і переконував інших, що перемогти можна і без зброї. Однак на мирних людей кинули до зубів озброєний «Беркут». 18 лютого отримав кульове поранення у груди. Того ж вечора помер у лікарні.Указом Президента України від 21 листопада 2014 року № 890 / 2014 за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності (посмертно) удостоєний звання «Герой України».У 2015 році Українською Православною Церквою Київського Патріархату (посмертно) нагороджений медаллю «За жертовність і любов до України».20 серпня 2014 року у Голосіївському районі Києва на вул. Великій Васильківській, 114 відкрито меморіальну дошку Герою Небесної Сотні Андрієві Черненку, яку встановлено на фасаді будинку, у якому мешкав Андрій з родиною.Похований у с. Слободо-Петрівка Гребінківського району Полтавської області. У 2015 році на могилі встановлено козацький хрест з рожевого полірованого граніту.З чільної сторони хреста зображено тризуб та напис: «Андрій Черненко. Герой України. 09.12.1978 – 18.02.2014.»Зі зворотної сторони хреста пам’ятний напис: «Вічна пам’ять про тебе в серцях рідних».На постаменті з чільної сторони викарбовано напис: «Найбільша любов – життя покласти за друзів».

Трагічні події на Майдані Незалежності увійшли до новітньої історії України і стали символом всенародного опору беззаконним діям тодішньої влади. Ми пам’ятаємо і віддаємо шану патріотизму і мужності Героїв Небесної Сотні, вклоняємося кожному, хто виступив проти авторитарного режиму.

23 02 17 chelenko1