19 лютого 1992 р. Верховна Рада України прийняла постанову «Про Державний герб України», якою затвердила тризуб як малий герб України, визначаючи його головним елементом великого герба України.

Тризуб – це княжий символ часів Київської Русі – родовий знак Рюриковичів. Його зображали на давньоруських монетах, плінфі, зброї, посуді, прикрасах. Упродовж Х – першої половини ХІІІ ст. знаки Рюриковичів були поширені в усіх князівствах Київської Русі. Досі точиться дискусія щодо значення й символіки тризуба – тризубець, підсвічник-трикирій, якір, лук зі стрілою чи зображення сокола…

25 лютого 1918 р. Мала Рада (орган Української Центральної Ради, що діяв між сесіями) ухвалила: «Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської держави Володимира Великого». Таким чином українські політики намагалися продемонструвати історичні коріння держави, що постала під час революції. Після проголошення Акту злуки УНР на ЗУНР 22 січня 1919 р. тризуб став державним символом і для західноукраїнських земель.

Уперше в українському діловодстві тризуб був розміщений 1917 р. на печатці Генерального Секретаріату. Ініціатором її створення став Генеральний писар П. Христюк, а до розробки долучився відомий знавець старовини М. Біляшівський. З січня 1918 р. тризуб уже друкували на грошових знаках. Згодом були затверджені ескізи великого й малого гербів в оздобленні оливкового вінка авторства графіка В. Кричевського.

Тризуб став символом боротьби за незалежність України. Його використовували уряди УНР в еміграції, українські громадсько- політичні організації, Організація українських націоналістів й Українська Повстанська Армія.

До питання державної символіки парламентарі незалежної України повернулися у грудні 1991 р. Комісія Верховної Ради з питань культури та духовного відродження доручила геральдисту А. Гречилу та художникам І. Турецькому й О. Кохану створити зображення Державного герба. Розроблений ними проект і був затверджений українським парламентом 19 лютого 1992 р.

Наш герб – це наша святиня, що має давню та величну історію, він народжений із споконвічного прагнення українського народу до свободи та незалежності. Це національний символ, що уособлює тисячолітній зв’язок поколінь – минувшини, сьогодення та майбутнього.

23 02 19 gerb