Останній тиждень перед Великим постом за давньою українською традицією найчастіше називають Масницею, Сиропустом, Бабським тижнем або Колодієм. Ним завершується період вживання скоромної їжі, що розпочинався з Різдва. Проте на сам Сиропуст, аби плавно налаштуватися на пісну їжу, вживали переважно молочні продукти та страви з ними: сметану, молочні каші, сир, смажені на маслі сирники. Але обов’язковими наїдками, які готували на Масницю, були вареники з сиром.
Ще однією цікавинкою цього тижня можна вважати свято Колодія, учасницями якого могли стати виключно заміжні жінки. У понеділок вони збиралися у шинку, де радісно святкували народження колодки (полінця), яку символічно закутували у пелюшки. Вівторок знаменував хрещення колодія, середа – похрестини, четвер – його смерть, п’ятниця – похорон, а субота – поминки. У неділю колодку в якості жартівливого покарання прив’язували до ноги хлопцю, який залишився парубкувати іще на один рік.

23 02 20 marka