Картина «Березень» полтавського митця Дениса Городничого ⸺ вдала ілюстрація емоцій, які охоплюють чи не кожного в останні зимові дні, коли концентрація очікування весни досягає максимальної межі.
Пленерний пейзаж лаконічно та доступно розкриває глядачеві красу миті, водночас підкреслює відвертість, з якою художник ділиться своїм сприйняттям важливих процесів оточуючої природи.
Простий сюжет «Березня» Д. Городничий перетворює на ціле оповідання, де за удаваним спокоєм вирує нестримне життя. Легкими мазками живописець зображає прозорий стоншений сніг, що вже не може чинити спротив сонячному теплу і ось-ось розіллється дзвінкими струмочками-потічками. Бездонна глибина неба відтворена чистими барвами, що так і манять око на весні, дарують відчуття легкості та безмежності. Як протиставлення ⸺ гіллясте дерево на передньому плані та земля під ним написані пастозно, щільними шарами фарби, що підкреслює внутрішню напруженість ґрунту, в глибинах якого починають нуртувати ясно-зелені соки та майбутнє різнотрав’я.
Полотно Дениса Городничого ⸺ це пейзаж-настрій, пейзаж-есе. За стриманою та небагатослівною художньому мовою затаївся цілий Світ.

23 03 07 gorodnychiy