Люблю, коли магнолія цвіте.
Вона несе в собі магічну силу.
Любов Пікас

Кінець квітня 2023 р. видався дощовим і прохолодним, але це не завадило кожного дня все новим деревам і кущам у дендропарку Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського долучатись до естафети цвітіння. Вже облетіли пелюстки з кизилу, доцвітає форзиція поникла, але їм на зміну приготувались красуні-магнолії. Їх у колекції нашого парку п’ять видів і сортів. Цього року вперше зацвіла гібридна магнолія Суланжа – дарунок від студентів Полтавського державного аграрного університету. І хоча на молодому деревці всього дві квітки, вони надзвичайно чарівні – рожево-білі і немов порцелянові.
Минулого року кущ магнолії зірчастої сорт ҆Королівська зірка' був увесь білий від квітів. Цієї весни рослина відпочиває, тому квітів небагато, але вони настільки вишукані, та ще й мають ніжний аромат. З усіх магнолій парку цей вид пахне найприємніше!
Лише температура перетне межу 150С, спалахне білим буйноцвіттям магнолія Суланжа сорт ҆Біла вишукана'. У нашій колекції вона росте на меморіальній ділянці, посадженій на честь першого завідуючого Музею – Михайла Олеховського у 2017 р. Квітуватиме дуже рясно. Ми нарахували на деревці близько 60-ти квіткових бруньок! Хто бажає помилуватись цвітінням магнолій, дізнатись чимало цікавого про ці древні рослини, щиро запрошуємо до нашого дендропарку. Але пам'тайте, що буяння квітів досить швидкоплинне, тож не баріться!
Підготувала старша наукова співробітниця Олена Халимон

23 04 21 magnolia01

23 04 21 magnolia01