Атомний Вій опустив бетонні повіки.
Коло окреслив навколо себе страшне.
Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!
Хто сіяв цю біду і хто її пожне?
Ліна Костенко

26 квітня 1986 року о 1: 23: 47 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі у 1945 році.
Чорнобиль – мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі.
Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у пам’яті подвиг ліквідаторів.
На виставці представлені списки учасників ліквідації з зазначенням дози опромінення, листи, фото, посвідчення про відрядження та інші документи пов'язані з долею наших земляків. Експонуються різного роду дозиметри – професійний переносний прилад дозиметр-рентгенометр та індивідуальні, протихімічні рукавиці та протигаз тощо.
Цією виставкою ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, вони ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, нехтуючи власною безпекою, герої-чорнобильці стали назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.
Ознайомитися з експозицією виставки можна у Полтавському музеї авіації і космонавтики з 25 квітня 2023 року по 17 травня 2023 року.

23 04 25 chornobyl vystavka