Як самостійна силова структура Національна гвардія України існувала у 1991–2000 рр. Потім вона була розформована та знову відроджена 2014 р., після незаконної окупації Криму та загостренням ситуації на сході України.

Головне завдання Нацгвардії України гарантувати громадську безпеку та охорону порядку, захищати права, життя, законні інтереси та свободи українців, держави та суспільства. Сучасна Національна гвардія України — підрозділ, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України та має правоохоронні функції, була створена у березні 2014-го року Законом України «Про Національну гвардію України». До її складу увійшли внутрішні війська України, добровольці і патріоти, що стали на захист народу і державності України в один з найважчих моментів у новітній історії країни, посягань на її цілісність і суверенітет. У 2014 році гвардійці одними з перших вирушили на схід України, щоб дати відсіч російській збройній агресії.

Шановні військовослужбовці, ми вдячні вам за віддану та небезпечну службу в рядах Національної гвардії України. Ми вдячні вам за величезний вклад у підвищення державної безпеки та охорони наших кордонів. Вашу участь у покращенні обороноздатності нашої країни неможливо переоцінити. Тож бажаємо вам успіхів у всіх ваших починаннях і наснаги у важкій та наполегливій праці військовослужбовця.

Нацгвардія — одна з найсильніших ланок оборони.

«Честь, мужність, закон» — це гасло Нацгвардії, написане кров'ю патріотів, які в буремні часи початку 2014 року стали до лав новоствореної Національної гвардії. Саме тоді жорстокий московський ворог дізнався, що в Україні є Гвардія, яка не відступає! І сьогодні наша Національна Гвардія не лише мужньо тримає оборону, а й жене ворога зі святої української землі, цілеспрямовано продовжуючи нищити загарбників.

Вічна слава нацгвардійцям, що віддали життя за нашу свободу та незалежність, за світле майбутнє України!

Дякуємо кожному гвардійцю за вірність Присязі, військовому та громадянському обов’язку, відданість Українському народові!

Ви — наша надія. Ви — наша опора. Ви — наш спокійний сон вночі. Віримо у кожного захисника й кожну захисницю та бажаємо зберігати незламний дух козацтва, яким ви наповнені. З вами пліч-о-пліч стоять усі українці — кожен на своєму місці, щодня наближає день спільної перемоги над російськими загарбниками.

Шановні військовослужбовці, з Днем Національної гвардії України вітає вас сьогодні увесь український народ.

Шана Героям, які зараз боронять нашу землю.

Слава Національній гвардії України! Слава Україні! Героям Слава!

24 03 26 nacgvard