Численні покоління наших пращурів залишили українській нації величезну спадщину: мову, літературу, різні види мистецтва … і народну кухню – багату, різноманітну, відому у всьому світі. Тому постійна увага дослідників, прикута до теми автентичного харчування, його ґенези, є абсолютно закономірною.
Автори четвертої науково-популярної брошури із серії «Музейна корчма. Традиційні полтавські страви» (виходять друком у харківському видавництві «Майдан») продовжують аналізувати анкети мешканців Полтавщини, що містять 144 питання про побутування і приготування страв традиційної української кухні в родинах респондентів.
Цього разу темою нашого дослідження є хліб. Важко уявити собі життя пересічного українця без цього, хоч і звичного, але вкрай необхідного поживного і смачного продукту. Повага до хліба передавалася з покоління в покоління нашого народу з молоком матері. Вона відображена в численних звичаях, традиціях, обрядах, пов'язаних з випіканням та застосуванням паляниць і буханців. У даній брошурі автори намагаються виявити зміни, що відбулися у рецептурі в процесі виготовлення та споживання хліба на території Полтавщини в останні десятиліття.
Брошура містить 12 рецептів різновидів хліба, записаних від респондентів з різних куточків Полтавщини.
Серію «Традиційні полтавські страви» − «Борщі. Капусняки» та «Юшки, супи», «Каші» та «Хліб» можна прибрати у музейному кіоску або переглянути їх на музейному сайті у PDF-форматі.
Підготувала Марія Пісцова, завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу етнографії.

 

21 10 25 hlib01

21 10 25 hlib01