12 грудня в Україні відзначають День Сухопутних військ Збройних сил України. Це найчисленніший самостійний вид Збройних сил України, головний носій їх бойової могутності, призначений для ведення бойових дій переважно на суходолі.
Сухопутні війська Збройних Сил України були сформовані у складі Збройних Сил України на підставі Указу Президента України відповідно до статті 4 Закону України «Про Збройні Сили України» у 1996 році. Це міцний моноліт механізованих і танкових військ, ракетних військ і артилерії, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони, спеціальних військ, частин логістичного забезпечення, а також бригад територіальної оборони.
Сухопутна територія України поділена на чотири військово-сухопутні зони, які є районами відповідальності оперативних командувань «Захід», «Північ», «Схід» і «Південь» та окремий військово-сухопутний район. Полтавська область знаходиться у зоні відповідальності Оперативного командування «Північ», штаб якого розміщується у м. Чернігові. До складу військ ОК «Південь» входить 116 окрема бригада територіальної оборони, сформована на території Полтавщини.
Командувачем військ Оперативного командування «Північ» з жовтня 2021 був призначений генерал-майор Віктор Ніколюк. У 2020 році Віктор Дмитрович відвідав музей і взяв участь у заході «Солдатські шляхи: на пошану захисників Вітчизни» до Дня звільнення Полтави від нацистських окупантів.

21 12 12 nikoluk