День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – пам’ятний день в Україні. Відзначається щорічно 14 грудня. В цей день було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, де в ніч на 26 квітня 1986 р. сталась техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока АЕС.

Руйнування мало вибуховий характер, реактор було повністю зруйновано і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю близько 300 Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною колишнього СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 300 тисяч осіб евакуйовано із зон забруднення.
Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тисяч осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.
Пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вшанована у багатьох містах і селах Полтавської області.

21 12 14 chernobyl