Цього дня в 1991 році відбувся загальнокримський референдум про державний і правовий статус Криму. У голосуванні взяли участь 1 441 019 осіб, 93,26 % з яких висловилися за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму у складі України. 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки», введений у дію відповідною постановою.

Причому автономія Криму, згідно рішення Верховної Ради СРСР від 28 листопада 1989 року, повинна була бути відновлена (рос. восстановлена), натомість влада Криму організувала референдум щодо відтворення (рос. воссоздания), але не відновлення, республіки. Тобто у результаті референдуму, який бойкотували кримські татари, було проголошено відтворення автономії як територіальної, а не національно-територіальної кримськотатарської.

Уперше Автономна Кримська Соціалістична Радянська Республіка (з 5 грудня 1936 року – Кримська Автономна Соціалістична Радянська Республіка) була створена 18 жовтня 1921 року як національно-територіальна автономія кримських татар в складі Російської РФСР. 30 червня 1945 року, після насильницької депортації кримських татар, вона була ліквідована. Крим став областю, яку 5 лютого 1954 року передано до складу Української РСР.

Питання про республіканський статус регіону було принциповим, адже ключова відмінність між областю та автономною республікою полягала в тому, що республіки були сторонами договору про новий союз. Відповідно до тогочасних законів про вихід із СРСР, вони могли самостійно вирішувати, де залишатися і куди відходити.

З 2014 році, зусиллями Російської Федерації і її агресивними діями відносно України, кримське суспільство позбавлене привілеїв української автономії. Зараз ведеться боротьба за мирне повернення Криму, який за діючим міжнародним протоколам залишається територією України.

22 01 20 krym