11 лютого 2022 року виповнюється 122 роки з часу заснування у Харкові діячами студентських громад Д. Антоновичем, М. Русовим, Л. Мацієвським та іншими підпільної Революційної Української партії (РУП).
Першою програмною брошуркою РУП стала «Самостійна Україна» Миколи Міхновського
Ключовою особою, яка переконала Миколу Міхновського переїхати з Києва до Харкова для посилення українського середовища і попросила надрукувати «Самостійну Україну» як першу книжечку РУП, був Дмитро Антонович. Перша програма РУП була написана Міхновським у формі промови, бо йому як адвокатові було краще знайти потрібні вислови. Цієї «промови» він ніде не виголошував. Були припущення, що Микола Міхновський міг виступити з нею на Шевченкових роковинах у Полтаві 19 лютого 1900 року. Проте, як дослідили автори книги «Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи» Роман Коваль та Юрій Юзич, Міхновський не ризикнув би друкувати нелегальну революційну брошуру, яку перед тим виголосив десяткам невідомих йому людей. Коли брошура вийшла, всі українці здогадувалися, що її автор М.Міхновський, але доказів на те, розуміється, ні в кого не було.
Невдовзі шляхи Д.Антоновича і М.Міхновського розійшлися. Перший став на соціал-демократичні позиції, а другий створив Українську Народну партію із самостійницькою ідеологією. Доля звела їх обох ще раз навесні 1917 року в революційному процесі відродження української державності.

Книга Романа Коваля та Юрія Юзича. Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи. – Київ: Видавництво Марка Мельника. 2021.

Старший науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії – Клочко Валентина

22 02 11 urp