2 березня 2020 року з нагоди 300-річчя «Літопису» Самійла Величка у залі № 10 Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського пройшла четверта наукова конференція «Село Жуки – батьківщина літописця Самійла Величка». В організації заходу взяли участь: Департамент культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавська районна рада, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського.

Представників місцевої влади, громадських організацій, науково-педагогічної спільноти привітав директор закладу, залужений працівник культури України, кандидат історичних наук Олександр Супруненко. Він, зокрема, відзначив традиційну зацікавленість українських дослідників проблематикою «Літопису» Самійла Величка та постаттю його автора. У зв’язку з цим, знаменною є постанова Верховної Ради від 3 грудня 2019 року про вшанування пам’яті нашого видатного земляка на державному рівні.

Це рішення, на думку голови Полтавської районної ради, учасника конференції Михайла Кононенка відкриває нові можливості для реалізації програми, що передбачає у майбутньому створення на батьківщині Самійла Величка музею українського державотворення. Михайло Кононенко подякував науковцям краєзнавчого музею за допомогу у вивченні та популяризації спадщини С. Величка і вручив директору закладу Олександру Супруненку Почесну відзнаку Полтавської районної ради.

Свої доповіді з тематики конференції представили полтавські науковці: доктор історичних наук, професор Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка Людмила Бабенко, заступник директора Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» Людмила Шендрик, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, хорунжий Полтавського коша Українського козацтва імені Миколи Міхновського Віктор Закалюжний та інші.

Досить представницькою була участь у конференції співробітників Полтавського краєзнавчого музею. На пленарному засіданні звучали доповіді, присвячені подіям козацької історії на Полтавщині, побуту козацтва, пам’яткам народного мистецтва. Виступи супроводжувалися показом слайд-програм, що в поєднанні з експрес-виставкою «Самійло Величко – козацький літописець», створювали наочне уявлення про творчість славетного земляка і його час.

Статті та матеріали четвертої наукової конференції до 300-річчя «Літопису» Самійла Величка нещодавно вийшли друком. Із ними можна ознайомитися на сайті Полтавського краєзнавчого музею – розділ «Видавнича діяльність».

Враховуючи історичну значущість козацького «Літопису», створеного Самійлом Величком три століття тому, у виставковій залі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулося урочисте погашення ювілейних місцевих марки і поштового конверту, випущених «Укрпоштою» та Полтавським обласним товариством філателістів .

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02

20 03 02 velychko02