З нагоди тісної піввікової співпраці з Полтавським краєзнавчим музеєм імені Василя Кричевського, вчений-ботанік, доцент Полтавської державної аграрної академії, голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства Віктор Миколайович Самородов передав музею власну фалеристичну колекцію, яку він збирав протягом багатьох років. Це понад 50-и пам’ятних, ювілейних і сувенірних значків на природничу тематику. Серед них: значки, виготовлені до відкриття ботанічних з’їздів, симпозіумів, конгресів, конференцій, які відбувались у різних містах колишнього СРСР та за кордоном; ювілейні значки, присвячені ботанічним садам; значки до ювілеїв науково-дослідних установ і навчальних закладів. Великий інтерес становлять значки, присвячені видатним вченим-біологам, селекціонерам М.І. Вавилову та І.В. Мічуріну. В колекції є значки із зображенням рослин-символів країн, окремих регіонів, аграрних фірм. Учасником і доповідачем більшості заходів та урочистих подій був Віктор Миколайович. Деякі вироби подаровані йому колегами і друзями. Значок Міжнародної конференції з квітникарства «Флора Бургасу», яка проходила в Болгарії в 1994 р. подарований українським фахівцем із квітникарства, селекціонером квітниково-декоративних рослин, провідним науковим співробітником Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України, к. б. н. В.Ф. Горобцем. Значок створений до V з’їзду Українського ботанічного товариства, який проходив у м. Ужгороді в 1972 р. подарований делегатом цього з’їзду, д. б. н., професором Полтавського сільськогосподарського інституту (тепер ПДАА) І.М. Голубинським. Значки, приурочені до XII Міжнародного конгресу з луківництва, що відбувся у Москві в 1974 р. передані В.М. Самородову учасником конгресу, к. с.-г. наук, доцентом Полтавського сільськогосподарського інституту Є.Д. Кононович. Значок «Алея Керн», із музею О.С. Пушкіна в Михайлівському, подарований Віктору Миколайовичу в 1988 р. директором цього закладу – С.С. Гейченко, який пов’язував своє походження з Полтавщиною.

Переважна кількість значків металеві, різнокольорові, виготовлені за допомогою техніки штампування. Більшість мають клейма заводів-виробників, що важливо при їх всебічному вивченні. Деякі екземпляри були виготовлені на Полтавському експериментальному заводі «Динамо» при Українській республіканській раді товариства «Динамо», який припинив свою діяльність 2002 р.

Тематична колекція значків опрацьована науковцями музею Л.В. Чеботарьова, С.Л. Кигим, О.М. Ткаченко стане вагомим поповненням фондової збірки музею.

 

20 04 09 znachki01

20 04 09 znachki01

20 04 09 znachki01

20 04 09 znachki01