14 липня 2020 року у залі № 22 Полтавського краєзнавчого музею відбулося урочисте відкриття виставки «Капелани. Духовний щит України». Вітали з відкриттям виставки Катерина Сергіївна Рижиченко, заступник голови Полтавської обласної адміністрації з гуманітарних питань, Олександр Борисович Супруненко, директор ПКМВК, кандидат історичних наук, Заслужений працівник культури України, Людмила Леонідівна Бабенко, доктор історичних наук, завідувачка кафедри історії України, професор ПНПУ імені В. Г. Короленка, заслужений працівник освіти України, владика Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський, ієромонах Іоан, старший капелан Полтавської та Кременчуцької єпархії ПЦУ, отець Володимир Раковецький, адміністратор парафії Усіх Святих українского народу УГКЦ у м. Полтава, капелани: о. Григорій Ганзій, о. Сергій Сущенко, о. Максим Кролевський, Наталія Костіна, волонтер громадської організації «Агенція сталого розвитку». Волонтери розгорнули великий захисний прапор із зображенням Архистратига Михаїла, який був освячений напередодні у Святоуспенському соборі і буде переданий на передову. На тлі прапора відбулось пам’ятне фотографування капеланів.

Капелани виступають духовною опорою і підтримкою українських воїнів, душпастирями і духовними порадниками. Вони відіграють важливу роль на фронті і поза ним, підтримуючи родини військовослужбовців, а також працюючи у реабілітаційних центрах.

У християнських церквах і деяких інших релігійних організаціях різних держав світу капелан (від лат. capellanus), або військовий священник − це представник духовенства, якому на постійних засадах доручається пастирська опіка над якоюсь спільнотою чи особливою групою вірних; це: військовий священник в армії, священник у поліції (пенітенціарних установах), у пожежній охороні, лікарні (шпиталі), гауптвахті та в інших установах.

Капелан повинен бути готовий допомогти людині, яка цього потребує, у будь-який час дня або ночі. Його служіння передбачає ненормований графік, що може спричинити певні незручності і вплинути на особистий фізичний стан. Однак, лише через самопожертву можливо показати гідний приклад християнина й у всій повноті виявити оточуючим Божу любов. Здатність спілкуватись з людьми з будь-якого суспільного прошарку − найважливіша умова для успішної діяльності капелана. Взаємодіючи з людьми з різним релігійним вихованням чи, взагалі, з відверто атеїстичними поглядами, священникам важливо бути гнучкими і мудрими у висловленні своєї позиції, залишатись люб'язними і чуйними, бо вони покликані надавати допомогу, підбадьорювати і надихати потребуючих людей. Мета капеланського служіння − побудувати глибокі і змістовні стосунки, через які Господь буде надихати людей і допоможе вистояти у дуже важких обставинах.

В умовах особливого періоду, бойових дій та в інших непередбачуваних випадках капелан забезпечує підтримку всіх військовослужбовців, які перебувають у зоні проведення операції. При цьому індивідуальні релігійні потреби військовослужбовців, які не належать до його військової частини, мають задовольнятися, виходячи з наявності часу, ресурсів та можливостей бойової обстановки та наказів військового командування.

Зараз в Українській армії більшість капеланів представляють Православну Церкву України, керує ними Синодальне управління військового духовенства (СУВД), також є капелани з УГКЦ та діє Перший український батальйон військових капеланів від протестантських пасторів. З метою забезпечення конституційного права громадянина на свободу віросповідання (статті 35 та 64 Конституції України) Кабінет Міністрів України у своєму розпорядженні від 02. 07. 2014 року за № 677-р розробив і затвердив положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.

Основним призначенням військового священника (капелана) є релігійна опіка особового складу Збройних Сил України та членів їхніх сімей з метою заохочення, поглиблення релігійного життя, сприяння укріпленню позитивних рис характеру та моральних цінностей.

Показати діяльність капеланів Полтавщини ПЦУ та УГКЦ, їхню необхідність і важливість на сучасному етапі становлення України стало метою проєкту Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського «Капелани. Духовний щит України», який тривав упродовж трьох місяців та був представлений онлайн на платформах музейного сайту, фейсбука та ютубканалу. Глядачі знайомилися з візитівками капеланів Полтавщини, мали змогу переглядати відеоінтерв’ю, відзняті з ними, відеозвіти про неодноразову акцію «Захисний стяг», репортажі з поїздок до тренувальних центрів та військових частин, де служать військові священники. За цей час до проєкту долучилися волонтери ГО «Агенція сталого розвитку», БО «Справа громад», БФ «Карітас Полтава», «Батальйон небайдужих», волонтерський загін «Сонячний промінчик» школи-інтернату № 2 «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки імені Софії Русової», художники Аліна Гончарова, Ярослав Терновський та студія «Артландія», 169 НЦ ЗСУ «Десна», в/ч 3052 НГУ м. Полтава, 179 НЦ ЗСУ м. Полтава.

Підсумковим результатом проєкту є представлена виставка у купольній залі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Учасники експозиції ̵ священники Полтавсько-Кременчуцької єпархії ПЦУ, Полтавсько-Харківської єпархії ПЦУ та Харківського екзархату УГКЦ. На виставці відтворена атмосфера бліндажа, який міг слугувати місцем молитви у локації «Фронтова капличка», де є унікальний саморобний капеланський столик для відправлення богослужіння, що перебував на фронті не один рік, представлене облачення, різні види службової форми військових священників, візитівки капеланів з міст Полтави і Кременчука, Лубен, Глобиного, Пирятина, Чугуєва, Люботина, сіл Петрівки, Івонченців, Терентіївки Полтавського району. Особливий внесок у підтримці захисників зробили діти. Це демонструє інсталяція «Дитячі обереги» та локація «Діти воїнам», де представлена діяльність БФ «Карітас Полтава», волонтерський загін «Сонячний промінчик» школи-інтернату № 2 «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки імені Софії Русової». Також створена відеолокація, де на вмонтованому екрані в залі можна переглядати відеосюжети проєкту.

Капелани – це Христові воїни, які послані на духовну підтримку нашим захисникам на фронт. Вони ведуть невидиму боротьбу за порятунок душ наших батьків, чоловіків, синів на безжальній і жорстокій війні. Їхнє гасло «Бути поруч» говорить, − вони завжди готові допомогти і молитовним словом, і побутовою справою. Військові священники зі своєю чоловічою мужністю та пастирським смиренням сіють ту безумовну Божу любов у серця воїнів, яка проростає світлом і теплом надії та віри у власну стійкість, досягнення спільної мети захистити і зберегти цілісну Україну.

20 07 14 kapelany06

20 07 14 kapelany06

20 07 14 kapelany06

20 07 14 kapelany06

20 07 14 kapelany06

20 07 14 kapelany06

20 07 14 kapelany06