Нещодавно колекція Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського поповнилася цікавими, поодинокими археологічними знахідками, отриманими у дар від приватних осіб небайдужих до давньої та прадавньої історії рідного краю.

Заслуговує на увагу артефакт переданий мешканцем м. Полтави Д. В. Малиношевським. Горщик, що випадково було знайдено в Новосанжарському районі, відноситься до катакомбної культурно-історичної спільності (XX – XVI ст. до н.е.) доби бронзи. Надійшов він до науково-дослідного експозиційного відділу археології музею у вигляді великої кількості фрагментів (розвалу), що в подальшому був відреставрований до цілої форми музейним реставратором Т. Г. Клименко. Горщик біконічної форми, високих пропорцій з прямими вінцями, що плавно переходять в високо розташовані округлі плічка. Дно невелике, пласке. Верхня частина горщика прикрашена орнаментом, що складається з семи горизонтальних рядів відтисків подвійної мотузки, між якими розташовані короткі, косо поставлені з нахилом вправо відтиски одинарної мотузки, окрім 6 та 7 рядів. Нижня частина та вся внутрішня поверхні вкриті розчосами. Колір коричневий. Розміри: 22,0 х 23,5 см. Відновлений повністю предмет вперше презентувався на музейній експрес-виставці до Дня Археолога 14 серпня 2020 р.

Наступний археологічний предмет скребачка – виріб з кременю енеолітичного часу, давнє знаряддя праці (ІV – ІІІ тис. до н. е.), що був переданий до музею жителем Полтави П. Ю. Лобачем. Ця річ була знайдена випадково під час відпочинку, на березі р. Коломак, неподалік с. Соснівки. Має підпрямокутну форму із заокругленими кутами. Розміри: 5,2 х 3,8 см. Виготовлений з масивного напівпрозорого пластівчастого напівпрозорого крем’яного відщепу темно-коричневого кольору. Ретушшю оформлено два кінця та один бік знаряддя.

Ще одна випадкова знахідка була передана до музею краєзнавцем з Лубенщини О. В. Сидоренком, який в своїх краєзнавчих розшуках знайшов 18 фрагментів ліпленого горщика на поселенні Лящівка-ІІ в ур. Лящівка, поблизу с. Засулля Лубенського району. Розміри: 25 х 22,7 см. Частина посудини належить товстостінному (товщ стінки 1,1 см) горщику з широкорозхиленими стінками (кут нахилу близько 45°), з високо розташованими плічками і пласким дном без утору, сіро-бурого кольору. Такий посуд відноситься до доби фінальної бронзи – раннього залізного віку і може датуватися Х – ІХ ст. до н.е. Висота до плічка – 17 см.

Усі знахідки відносяться до категорії випадкових з конкретним місцем їх знаходження і безсумнівно стануть важливим доповненням археологічної колекції музею.

20 09 16 novi popovnenya01

20 09 16 novi popovnenya01

20 09 16 novi popovnenya01