5 серпня 2021 р. свій 70-річний ювілей відзначає вчений-ботанік, доцент кафедри захист рослин Полтавського державного аграрного університету Віктор Миколайович Самородов. Довгі роки творчої, плідної, професійної співпраці поєднують відомого не тільки на Полтавщині, а й за її межами діяча, з Полтавським краєзнавчим музеєм імені Василя Кричевського. І це не дивно, адже така багатогранна особистість – науковець, краєзнавець із широким колом інтересів, не могла обминути своєю увагою один з найстаріших в Україні науково-дослідних і просвітницьких закладів. Вперше він відвідав наш музей студентом першого курсу аграрного факультету Полтавського державного сільськогосподарського інституту в 1969 р. З цього часу він постійний його відвідувач, консультант і поповнювач музейних колекцій.

Заслуги Віктора Миколайовича перед нашим музеєм великі. Ми завдячуємо йому створенням іменного фонду академіка М. І. Вавилова, до якого особисто він передав понад 300 унікальних експонатів. Великий внесок зробив у поповнення музейних фондів учених-природодослідників, які жили і працювали на Полтавщині: В. В. Докучаєва, В. І. Вернадського, М. І. Гавриленка, С. О. Іллічевського, М. І. Голубинського та інших. У рік відзначення 100-річного ювілею Національної академії наук України В. М.  Самородов подарував музею перший прижиттєвий портрет одного з організаторів і першого президента академії В. І. Вернадського, роботи К. Зарудної-Кавос, копія якого була безкоштовно виготовлена художником музею Валерієм Побоковим.

В. М. Самородов є одним із колекторів ботанічної колекції, понад 100 гербарних аркушів, зібраних і визначених ботаніком зберігаються в музеї. Неоціненним здобутком ученого у царині історичного краєзнавства та біобібліографістики є заснована ним у 2005 р. історико-біографічна серія книг «Постаті аграрної та біологічної науки Полтавщини: факти, документи, бібліографія» (книги 1-13), з них шість – підготовлені ним разом із науковцями відділу природи музею. Працюючи над виданнями, Віктор Миколайович проявив себе як наполегливий науковець та невтомний пошуковець.

Не можна не згадати про спільно проведені наукові конференції, засідання круглого столу, виставки. Надовго запам’яталась музейникам спільна участь в експедиціях та екскурсіях. У травні 2008 р. разом ми приймали учасників Міжнародної наукової експедиції «Меридіан В. І. Вернадського», у цьому ж році брали участь в роботі експедиції Центрального музею грунтознавства імені В. В. Докучаєва, тоді об’їхали місця Полтавщини, пов’язані з ім’ям вченого – засновника музею. Чимало зроблено Віктором Миколайовичем для поповнення дендрологічної колекції. З його ініціативи студенти аграрного університету висадили в дендропарку музею багато екзотів: різні види, форми і сорти магнолій, бузку, вейгели квітучої, півонії деревовидної. За його сприяння в колекції дендропарку з’явились перші дерева гінкго дволопатевого. Їх посадили з нагоди 120-и (2011 р.) та 125-и (2016 р.) річного ювілею музею.

У житті В. М. Самородова було чимало переможних вершин. Полтавський науковець відзначений почесним званням Президента України – «Заслужений винахідник України» (1995), йому присуджено премії: імені Л. П. Симиренка Національної Академії наук України (2001) та імені М. М. Гришка Ради ботанічних садів та дендропарків України (2006). Багато років поспіль Віктор Миколайович обирається до складу Ради ботанічних садів і дендропарків України, Ради Українського ботанічного товариства, він є беззмінним (від 1976 р.) головою Полтавського відділення цього товариства, членом Українського товариства генетиків і селекціонерів імені М. І. Вавилова. За постійну інтелектуальну роботу його відмічено відзнаками «Людина досягнень 1992 року» (Міжнародний біоґрафічний центр, Кембрідж, Великобританія), Діяльність В. М. Самородова неодноразово відзначалася і на місцевому рівні. Він «Полтавець року» («Зоря Полтавщини», 1993 р.), «Кращий винахідник Полтавщини» (2001 та 2005 рр.). лауреат премій В. Г. Короленка (2007), Самійла Величка (2008), Володимира Малика (2009), Панаса Мирного (2010). Удостоєний трудової відзнаки Міністерства аграрної політики України «Знак Пошани» (2011). та Почесної відзнаки Національної академії аграрних наук України (2014). У 2021 р. нагороджений ювілейною медаллю «100 років Національній академії аграрних наук України».

В. М. Самородов є не тільки вченим-ботаніком, це людина енциклопедичних знань, має безмежжя інтересів, різноманітні захоплення, серед яких колекціонування значків (у 2020 р. свою власну фалеристичну колекцію, яку збирав упродовж багатьох років, подарував музею), пісень і віршів про квіти та поштових карток з їх зображенням. А нещодавно він став автором нової серії колекціонування кумедних шаржів на президентів України. Останнє хоббі, за словами Віктора Миколайовича, свідчить про рівень демократії в нашій державі.

Високо достойний Вікторе Миколайовичу, від усіх музейників прийміть найщиріші вітання з поважним ювілеєм! Зичимо Вам міцного здоров’я на довгі роки, нових досліджень і відкриттів, творчого натхнення. Хай наша з Вами співпраця набуває нових ідей, знахідок і здобутків!

21 08 05 samorodov01

21 08 05 samorodov01

21 08 05 samorodov01

21 08 05 samorodov01

21 08 05 samorodov01

21 08 05 samorodov01