23 жовтня 2021 року на батьківщині Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, громадського та політичного діяча, видатного українського поета Бориса Олійника (1935–2017) відбулися пропам’ятні урочистості з нагоди дня народження славетного земляка. У заходах взяла участь делегація митців, музейників, освітян, працівників культури на чолі з Глібом Кудряшовим – кандидатом наук із соціальних комунікацій, доцентом, заступником директора з культурно-освітньої роботи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, головою Полтавського обласного відділення Українського фонду культури імені Бориса Олійника. Свято відбулося під патронатом голови Новосанжарської територіальної громади Геннадія Супруна та за підтримки голови Полтавської районної ради Михайла Кононенка.

Полтавці відвідали Зачепилівку Новосанжарської територіальної громади, де віддали шану пам’яті матері поета Марфи Никонорівни Олійник. На імпровізованому мітингу щемливо пролунали поетичні рядки Бориса Олійника: «Пісню про матір» натхненно і зворушливо прочитала Світлана Капко, завідувачка музейного архіву. Потому в селі висадили липовий парк імені поета. У Зачепилівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів імені Бориса Олійника відбулася дружня зустріч у музеї, який береже унікальні експонати, що віддзеркалюють дитинство і юність свого знаменитого випускника (парту, за якій сидів Боря Олійник, тогочасну шкільну документацію) та розповідають про творчий шлях визначного українця. Гліб Кудряшов передав вітання від директора Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександра Супруненка та запевнив колег, що Музей і надалі надаватиме їм методичну та організаційну підтримку.

Апогеєм меморіальних заходів став літературно-музичний вечір «Стою на своїй землі», що з великим успіхом відбувся в Центрі культури і дозвілля Нових Санжар під егідою Полтавського обласного відділення Українського фонду культури імені Бориса Олійника. У концерті взяли участь члени Правління та активісти організації: Олександра Сидоренко, народна артистка України Наталія Хоменко, заслужена артистка України Наталія Сулаєва, Леся Гринчук, Руслан Христиченко, Сергій Списюк, Роман Шегера, Віталій Бурмака. Під час концерту, що підготував та провів Гліб Кудряшов, пролунали поезії Бориса Олійника, пісні на його вірші, спогади земляків.

Свято пам’яті Бориса Олійника потвердило думку нашого великого земляка, що полтавці воістину вміють шанувати своїх славних предтеч.

Між іншим, у фондовій книгозбірні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського зберігається близько 20 літературних видань Бориса Олійника 1970–80-их і 2000-их років. Особливо цінними є книги 1970-их років, які подарував Музею автор, що засвідчують теплі дарчі написи. Також у фондах зберігаються газети та журнали з публікаціями письменника, афіша творчої зустрічі з поетом.

Фото Миколи Безноса

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01

21 10 23 oliynyk01