MorgunovYuYu

Колектив Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського висловлює глибокий сум з приводу смерті відомого археолога, великого друга музею – Юрія Юрійовича Моргунова (1948 – 2018), доктора історичних наук, провідного фахівця з давньоруської археології Дніпровського Лівобережжя України.

Протягом 1970-х – 1980-х рр. він проводив польові дослідження – стаціонарні розкопки і поглиблені розвідки (з оригінальною методикою дослідження давньоруських археологічних пам’яток), укріплень городищ басейну р. Сули. На основі отриманих даних та історичного аналізу писемних джерел реконструював територіальний та соціально-політичний устрій прикордоння Переяславської землі з кочовим степом. Результати реалізації цього масштабного археологічно-історичного проекту опублікував у трьох монографіях і цілій низці статей.

Так склалося, що останні наукові праці Ю. Ю. Моргунова опубліковані у музейній збірці статей «Старожитності Посулля» (К., Полтава, 2018), розміщеній на нашому сайті.

Добра пам’ять про колегу, старшого товариша і друга, сподіваємося, збережеться ще на довгі роки. А запорукою цього будуть матеріали його досліджень, що представлені в експозиції музею.