Споживання чаю у нашому житті стало звичною подією. Мало хто наділяє цей процес певним таїнством. У країнах Східної Азії чаювання не просто приготування чи подавання напою, це ціле мистецтво, ритуал. Зокрема в Китаї, Японії та Індії є свої особливості чайної церемонії. Вона будується на чотирьох основних принципах – гармонія, шанування, чистота, спокій. Але істина мета – досягнення гармонії людини з природою. Українці завжди були поціновувачами красивого порцелянового посуду, який традиційно використовують для заварювання та смакування чаю. На фотографії представлений чайний сервіз «Сувенір», автором якого є Мельник Василь Олександрович (1928-2015) – художник декоративно-ужиткового мистецтва, член Національної Спілки художників України. Стилізований малюнок на предметах сервізу виконаний чорною фарбою на білій порцеляні: дерево життя у вигляді соняхів, переплетених рослинними пагонами та витончені «казкові» птахи. Особливої чаруючої краси зображенню надає відведення золотом. Незвичайна форма цукорниці, посудини для заварювання чаю та для вершків також привертає увагу, що відсилає нас до особливостей стилю ар-деко! Елементи розпису та форми неодмінно свідчать про спорідненість українського суспільства та природи, що якраз і є сутністю справжньої чайної церемонії. Підготувала Людмила Чеботарьова.

22 12 15 tea