Герої Небесної Сотні - це перші герої російсько-української війни. Цінності, які відстоювали на Євромайдані – свобода, гідність, демократія нині боронять на фронтах наші доблесні воїни. Перші жертви серед учасників Євромайдану з’явилися 22 січня, в день Соборності України. Ось як описує той січневий ранок журналіст Дмитро Десятерик: «Мчу на Грушевського. Там -позиційна війна. Внутрішні війська і міліція пройшли за лінію спалених машин, і, вишикувавшись черепахою, сунуть на мітингувальників. Ті кидають камінням і «молотовими», потім з-за щитів вибігає «Беркут», і тоді всі тікають. Тікаю разом з усіма, бо надзвичайно добре розумію, що ані каска преси, ані посвідчення не врятують. «Беркутня» стріляє гумовими кулями, кидає шумові гранати. До «швидкої» несуть на ношах людину з закривавленою головою. Згодом-ще одного: «Вогнестріл! Це вогнестріл! Там отака дірка в грудях!». Пізніше я зрозумів, що це був Роман Сеник, що помер від поранень за три дні. Розриваються гранати. Люди кричать. Тягнеться дим від багать. Здається, падає небо». Близько 6-ї години ранку біля стадіону «Динамо» було застрелено Сергія Нігояна, а о 9-й мисливською кулею в серце вбито Михайла Жизневського . В цей же день під Києвом знайшли тіло закатованого Юрія Вербицького.

Особливо загострилося протистояння між силовиками і майданівцями 19-20 лютого. 19 лютого було застрелено кількох протестувальників, а також тітушками у центрі Києва був вбитий кореспондент газети «Вести» В’ячеслав Веремій. 20 лютого на вулиці Інститутській після 17-ї години повідомлялось уже про 60-х загиблих євромайданівців. Серед них були і полтавці - Ігор Сердюк та Андрій Черненко. Пізніше всіх, хто віддав своє життя під час Революції Гідності назвали Небесною Сотнею.

«Небесна Сотня серед нас віднині –

У кожнім серці й крапельці сльози».

На 1-му фото: Київ, зима 2014 року. На 2-му фото: Протестний майдан у Полтаві, січень 2014 року. Підготувала Клочко Валентина, старший науковий співробітник музею.

23 02 17 maydan01

23 02 17 maydan01

23 02 17 maydan01