Експозиція Кременчуцького краєзнавчого музею поповнилася новим експонатом. Це рідкісна в наших краях срібна візантійська монета. Мова йде про міліарісій періоду правління Іраклія І (610-641 рр.).

Монета була випадково знайдена в розмиві лівого берега річки Сухий Кобелячок (ліва притока р. Дніпро) на західній околиці с. Кобелячок Кременчуцького району Полтавської області навесні 2019 року.

Увів монету в науковий обіг на одній з наукових конференцій у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського кременчуцький історик та журналіст Володимир Ейсмонт, подавши її опис у збірці «СТАРОЖИТНОСТІ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ПОДНІПРОВ’Я 2020. (Збірник наукових праць. Полтава – Харків, ТОВ «Майдан», 2020).

Монета могла потрапити на територію сучасної Кременчуччини за часів Хозарського каганату. З середини до кінця VII ст. частина болгар, після падіння Великої Булгарії, впродовж кількох десятиліть займала передстепові терени сучасної України, згодом осівши у східній частині Балканського півострова. Саме до цього часу Великого переселення народів відносять і появу відомого Малоперещепинського «скарбу», болгарських поховань у Макухівці та Зачепилівці на Ворсклі.

Хоч візантійські монети часто трапляються на теренах Полтавщини, срібний міліарісій Іраклія І є досить рідкісною знахідкою для області. Як здається, досі таких монет не виявляли і в околицях Кременчука. Керівниця Кременчуцького краєзнавчого музею Алла Гайшинська відзначила, що така монета вперше поповнила експозицію наукового закладу і вона вдячна Володимиру Ейсмонту, який став вже постійним дарителем музею.

З нетерпінням очікуємо Перемоги України, адже тоді відкриється можливість показати відвідувачам музею численні унікальні експонати. Серед них - і срібний міліарісій Іраклія І, який засвідчує давні торговельні зв’язки сучасних кременчуцьких теренів зі Східною римською імперією.

23 03 02 moneta01

23 03 02 moneta01