Це свято встановлено указом Президента України від 19 квітня 2019 року з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій.
Щорічно 6 травня в Україні відзначають День піхоти, оскільки саме в цей день у 1648 році козаки перемогли в битві біля Жовтих Вод. Це перша переможна битва національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького. Крім того, 6 травня відзначають релігійне свято — День Юрія Змієборця. Він був одним із покровителів українського війська.
Воїни-піхотинці – це сильні та мужні люди, які щоденно демонструють непохитну стійкість, незламний характер та козацьку відвагу. Вони першими беруть на себе основний удар російського окупанта доводячи, що немає такої сили, яка може здолати волю до Перемоги.
З нагоди свята бажаємо нашим піхотинцям здоров’я, відваги, завзяття та стійкості! Віримо, що вам під силу подолати будь-який шлях! Слава Україні! Героям Слава!

23 05 03 pihota